Dacă ești la dietă sau pur și simplu îngrijorat de cumulul de calorii și în același timp multitudinea de tipuri de brânză îți face cu ochiul în supermarket, aflați că, doar una dintre acestea te scapă de aceste griji. O poți consuma liniștit fără grija că te vei îngrășa și este, de asemenea, foarte bogată în nutrienți.
În cazul n care ești în dilemă care tip de brânză este mai sănătoasă, cea de capră, vacă sau oaie, îți împărtășim faptul că brânza de capră este alegerea potrivită pentru tine. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, nu îți vei face griji că trebuie să mergi la sală după ce ai consumat-o.
În plus, brânza de capră este bogată în nutrienți, îți aduce multe beneficii pentru sănătate și îți dă energie în orice moment al zilei.
Spre deosebire de brânza clasică de vacă sau oaie, cea de capră este mult mai sănătoasă. În primul rând conține mai puțină lactoză și sodiu, dar are un conținut mai ridicat de vitamine și minerale, plus grăsimi cu molecule de dimensiuni mai mici, care sunt digerate mai ușor.
La fel ca și celelalte tipuri de brânzeturi, cea de capră este comercializată sub diferite forme și are diferite texturi. În comerț găsești brânză moale, semi-tare sau tare, în funcție de conținutul de lichid. De asemenea, poți alege brânza de capră proaspătă sau pe cea maturată cu ajutorul bacteriilor benefice, în cadrul unui proces identic prin care trece și brânza de vacă.
Aceasta conține acizi grași cu lanț mediu și scurt cum sunt acidul caproic, acidul caprilic și acidul capric, care sunt mai ușor de digerat. O porție de brânză de capră are doar 6,9 g de grăsimi saturate, în timp de brânza de vacă are 28g.
De asemenea, brânza de capră conține mai puțin sodiu, un aspect important pentru că excesul de sodiu poate provoca afecțiuni grave precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral ischemic și insuficiența renală. Având în vedere că este recomandat să avem o doză zilnică de sodiu de 1.500 mg, poți alege fără griji brânza de capră pentru că nu are decât 320 mg de sodiu, în timp ce brânza Cheddar conține 820 mg la 30g.
Cazeina este o proteină care se găsește în brânza de vacă și de capră. Tipul de cazeină poate crește riscul de diabet de tip 1 și rezistența la insulină, dar cel prezent în brânza de capră plus cele 251 mg de calciu dintr-o porție te protejează de diabet și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
În plus, această brânză conține mai multe minerale și vitamine decât cea de vacă sau de oaie și favorizează preluarea nutrienților din restul alimentelor consumate. Este o bună sursă de vitamina A, riboflavină, vitamina K, acid folic și niacină și ajută în același timp sistemul osos și scade riscul formării cheagurilor de sânge. De asemenea, brânza de capră are un conținut ridicat de minerale care asigură buna funcționare a enzimelor digestive și reglează nivelului de hormoni din organism. Menționăm aici fosforul, calciul, fierul, cuprul și magneziul.