Iubitorii de cafea știu care este diferența la gust între cea preparată la filtru și cea preparată la ibric, însă nu și ce beneficii au cele două asupra organismului.
Când preparăm cafea trebuie să luăm în considerare materialul din care este făcut recipientul pe care îl vom folosi la prepararea băuturii, dar și la metodă de preparare a boabelor. Mulți sunt cei care aleg cafea la ibric sau la filtru, dar nu mulți știu ce diferențe are și care este cea mai sănătoasă.
Un studiu ne vine în ajutor și ne arată că recipientul în care facem băutura ar trebui să fie de sticlă sau din inox. De asemenea, cercetătorii spun că filtrarea cafelei cu un filtru de hârtie are beneficii asupra oamenilor, în special dacă vorbim de cei vârstnici.
Specialiștii în domeniu spun că persoanele cu vârsta sub 60 de ani, care au consumat între 1 și 4 cești la filtru au avut o rată scăzută de boli arteriale și de deces. Aceiași oameni de știință spun că persoanele care au băut peste cinci cafele pe zi s-au confruntat cu probleme de sănătate.
Cafeaua la ibric de face rapid și nu ai nevoie decât de un ibric, apă, cafea și un aragaz. Totuși, oamenii de știință spun că aceasta conține diterpene, cunoscute drept uleiuri esențiale din cafea, care pot crește colesterolul.
O ceașcă de nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă filtrată. Aceste filtre de hârtie ajută la scăderea cantității uleiurilor naturale din cafea.
O cafea la fel de periculoasă pentru cei vârstnici este și cea turcească, care se prepară la fără a fi nevoie de un filtru.
Un cercetător i-a sfătuit pe oameni să nu consume această băutură pe stomacul gol pentru a nu ne crește și mai mult nivelul de stres.