Câte luni rezistă anticorpii dați de vaccinul Pfizer? Ne protejează total mult mai puțin decât s-a estimat inițial. STUDIU

03 oct. 2021
Câte luni rezistă anticorpii dați de vaccinul Pfizer? Ne protejează total mult mai puțin decât s-a estimat inițial. STUDIU
Foto: Steven Cornfield on Unsplash

Oficialii Pfizer dădeau asigurări inițial că persoanele vaccinate cu serul pe care l-au scos în colaborarea cu cei de la BioNTech protejează pacientul pe viață și are o rată de succes de peste 95%. Pe parcurs, aceștia au revenit cu noi precizări și chiar au transmis că este necesară și o a treia doză pentru ca anticorpii să-și facă treaba.

Mulți au considerat că cei de la Pfizer au premeditat acest lucru din rațiuni financiare și că au diluat vaccinul tocmai pentru a câștiga tot mai mulți bani. Au curs acuzațiile și legate de modul în care compania și-a eliminat competitorii de pe piață. Au apărut multe știri negative despre reacțiile adverse date de Astra Zeneca sau Johnson, vaccinuri mult mai ieftine și considerate de mulți specialiști mai sigure, pentru că urmează rețeta clasică.

Acum iată că a apărut un studiu care arată clar că la foarte multe persoane vaccinate cu Pfizer, anticopii dispar în maxim șapte luni. Practic planul companiei pare a fi vaccinarea anuală, alături de serul antigripal.

După cât timp dispar anticorpii celor vaccinați cu Pfizer, doar cu două doze

La șase luni după primirea celei de-a doua doze ale vaccinului anti-Covid Pfizer, mare parte dintre persoanele care au fost vaccinate cu Pfizer nu mai prezintă anticorpi care să poată neutraliza imediat variantele de coronavirus care provoacă îngrijorare, transmit cei de la Reuters.

Cercetătorii au analizat în detaliu mostre de sânge de la 46 adulți sănătoși, în mare parte tineri sau de vârstă mijlocie, după ce au primit cele două doze și încă o dată după șase luni de la a doua doză.

”Studiul nostru arată că vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNtech induce niveluri mari de anticorpi neutralizanți împotriva variantei originale, dar nivelurile scad de aproape 10 ori la șapte luni”, după doza inițială, au spus Bali Pulendran de la Universitatea Stanford și Mehul Suthar de la Emory University într-un email.

La aproximativ jumătate dintre subiecții analizați, anticorpii neutralizanți care pot bloca infecția împotriva variantelor de coronavirus precum Delta, Beta și Miu au fost nedetectabili la șase luni după a doua doză, a raportat joi echipa lor pe bioRxiv, înainte de evaluarea inter pares.

Totuși, aceștia „sunt extrem de importanți în protejarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2”, au spus Pulendran și Suthar. Concluziile vor să arate că de fapt este nevoie și de doza cu numărul 3, după 6 – 7 luni de la imunizarea inițiala.