Câte ore trebuie să dormi pe noapte pentru a nu-ți distruge creierul în timp? Proful minții, Paul Olteanu a dat detalii

15 apr. 2021
Câte ore trebuie să dormi pe noapte pentru a nu-ți distruge creierul în timp? Proful minții, Paul Olteanu a dat detalii

Paul Olteanu lansa pe 1 noiembrie 2019 Mind Architect, un podcast despre neuroștiință și psihologie. Acesta a explicat în detaliu ascultătorilor, într-un mod aplicat și mai ușor de înțeles pentru publicul neavizat, cât de important este să ne controlăm mintea și să avem grijă de ea.

Paul Olteanu a ajuns astfel un nume sonor și a primit numeroase distincții datorită performanțelor sale în această zona a podcasturilor. În ultima perioadă el a fost invitat de mai multe vedete din mediul online pentru a fi intervievat. De fiecare dată s-a bucurat de foarte mare succes. Cele mai multe vizualizări, peste 600.000 în 3 luni, le-a strâns cu interviul acordat lui George Buhnici, fosta vedetă Pro Tv.

Cum adormi repede și bine? Câte ore trebuie să dormi ca să fii în formă

Dar și cel acordat acum o săptămână lui Mihai Morar are potențial maxim. A reușit să bifeze 300.000 în doar șapte zile. Printre numeroasele sfaturi pe care le-a acordat internauților a fost și cel legat de numărul de ore de somn de care are un om nevoie.

Așadar până în 25 de ani, când încă se formează legăturile neuronale, pentru a fi cât mai inteligenți este bine să dormim mult, chiar 11-12 ore, niciodată sub 8 ore. Peste 25 de ani sunt suficient și 7 ore de somn, minim 6, dar să fie excepția.

Un truc pentru a adormi repede și bine este să răcorești puțin camera înainte de somn și cel mai important cu 2-3 ore înainte de culcare să nu ne mai uităm pe ecrane. Creierul nostru nu este pregătit pentru acest tip de lumină artificială și atunci nu se va putea odihni, nici în timpul somnului.

Stresul generează cortizol care duce la anxietate. Cum rezolvăm această problemă

Stresul generează mult cortizol, o substanță care ne crează o stare de rău în corp, agitație și anxietate, atunci când crește prea mult. O soluție pentru diminuarea cortizolului este sportul, care vine cu endorfine, substanțe ale fericirii, dar și somnul, care face ca lucrurile să se liniștească în corp.

Așadar somnul este extrem de important pentru regenerarera creierului și chiar dacă dormim mai mult în weekend pentru a recupera orele pierdute, nu este același lucru. Paul Olteanu recomandă să ține cont de sfaturile menționate mai sus și să nu subestimăm rolul somnului, care are un mare rol în viața noastră.