Câte ore trebuie să dormim pe zi în funcție de vârstă pentru a ne menține organismul sănătos. Orarul stabilit de specialiști

04 oct. 2021
Câte ore trebuie să dormim pe zi în funcție de vârstă pentru a ne menține organismul sănătos. Orarul stabilit de specialiști
Foto: Mpho Mojapelo on Unsplash

Unora nu ne place deloc somnul, însă avem nevoie de el pentru a supraviețui. Oamenii de știință au calculat și câte ore de somn trebuie să dormin pe zi în funcție de vârstă pentru a ne menține organismul sănătos.

Cercetătorii de la Școala de medicină Keck a Universității din California de Sud au realizat un studiu amplu pentru a putea prezenta un orar optim, o listă cu orele necesare de somn, în funcție de vârstă. Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la instituția menționată explică în detaliu că recomandarea generală pentru adulți în ceea ce privește somnul de noapte este de 7 până la 9 ore.

Când vine vorba de alte categorii de vârstă, cum este cazul bebelușilor intervalul este mult mai mare. Curios este că oamenii de știință susțin că cei trecuți de 65 de ani au nevoie de mai puțin somn, 7-8 ore pe noapte.

Există alte studii care arată că un om se poate descurca și cu un minim de 6 ore de somn, însă ceea ce scade sub este nociv. Somnul se recuperează destul de greu, iar asta afectează în timp neuronii.

Nu este bine nici să dormim prea mult

Nici să dormim prea mult nu este deloc sănătos. Este foarte important să ne stabilim un regim de viață care să reprezinte un echilibru între mișcare fizică și munca intelectuală.

Cea mai bună oră de somn este 22.00, însă puțini sunt cei care reușesc să adoramă atât de devreme. Totuși copiii mici trebuie neapărat să fie în pat la această oră pentru a se putea dezvolta armonios.

Cei care dorm prea puțin prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și demență. Iar pe termen scurt, chiar și o zi în care nu ați dormit destul vă poate dăuna stării de bine, potrivit unui studiu recent, citat de VoceaBanilor.ro.

Nu în ultimul rând, cei care nu dorm destul sau au o calitate slabă a somnului ar putea fi, de asemenea, predispuși la condiții precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară, mai spune a spus dr. Raj Dasgupta.

Specialiștii au împărțit orele de somn recomandate în funcție de vârstă. În fiecare grup, liniile directoare prezintă un interval recomandat de durată a somnului pentru a avea o viață sănătoase. Cu toate acestea, în unele cazuri, dormitul cu o oră mai mult sau mai puțin decât intervalul general recomandat poate fi acceptabil, dar acest lucru ține de circumstanțele fiecărei persoane în parte.

Recomandările specialiștilor legat de orele de somn în funcție de vârstă