Paracetamolul nu este un medicament care se ia „după ureche” și la fel este și cazul aspirinei. În primul rând acestea au un efect toxic dacă se depășește doza recomandată, iar în cazul unei supradoze pot fi mortale.
Dr. Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în acest sens și recomandă respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice, pentru a nu apărea efecte toxice.
Un exemplu recent este un pacient care, infectat cu SARS-CoV-2, a decis să se trateze acasă cu paracetamol. Bărbatul a murit din cauza unei supradoze cu acest medicament. Ajuns în stare gravă la spital cu insuficiență hepato-renală și nu a mai putut fi salvat.
În primul rând trebuie să rețineți că paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza recomandată. Evităm orice reacții adverse prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. Astfel, nu este recomandat să luăm acest medicament la intervale mai mici de 4 ore și nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
De asemenea, în cazul în care simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului și tratamentului.
O atenție sporită trebuie acordată copiilor, mai ales la cei cu vârsta sub 6 ani. În cazul acestora se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). De asemenea, nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
Medicul precizează că în cazul unui supradozaj simptomele constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.
În cazul unei supradoze se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinic. De asemenea, se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.
Și medicul Radu Țincu spune că banalele medicamente, precum aspirina și paracetamolul, dacă sunt luate în exces „pot să dea toxicitate sau reacţii încrucişate”
„Sunt anumite medicamente standard pe care lumea le foloseşte crezând că sunt lipsite de orice risc. Bătrâna şi banala aspirină, de exemplu, poate să determine afectare digestivă gastrică la pacienţii care au gastrită sau ulcer. De asemenea, ea modifică coagularea sângelui. Deci pacienţii care îşi administrează astfel de preparate trebuie să ştie că în timpul unei intervenţii chirurgicale, chiar şi stomatologice, riscul de sângerare creşte foarte mult.
Un alt medicament braţ la braţ cu aspirina este paracetamolul. Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică”, a precizat medicul Radu Ţincu.