Ce reacții adverse vei resimți în organism dacă ai luat prea multe vitamine și suplimente alimentare. Medicii spun să le oprești imediat

01 oct. 2021
Ce reacții adverse vei resimți în organism dacă ai luat prea multe vitamine și suplimente alimentare. Medicii spun să le oprești imediat
Sursa foto: Pixabay

De multe ori încercăm să reparăm stilul de viață nesănătos cu ajutorul medicamentelor sau suplimentelor de vitamine. Cu toate acestea, trebuie să știm că și acestea pot fi periculoase și luate în excess pot duce la apariția unor afecțiuni, unele chiar grave.

Dacă ai deja o alimentație sănătoasă și mai iei și multivitamine, fără ca medicul să ți le fi recomandat poți face deja un exces. În cazul în care se întâmplă acest lucru, efectele pot fi invizibile sau foarte subtile la început și nu trebuie neglijate.

Excese dăunătoare sănătății

În plus, apare și un risc, destul de mic ce-i drept de „supravitaminizare” sau „supramineralizare”. Să luăm potasiul de exemplu, acest mineral se găsește în cantități consistente în banane și ar putea dăuna inimii dacă este consumat în exces. Totuși, pentru a ajunge la doza zilnică de 3.500mg trebuie să mănânci cel puțin 7 banane pe zi, iar o „supradoză” constă în 42 de banane pe zi, un lucru care nu este imposibil, dar improbabil.

Pe de altă parte, există studii care arată că doze mari de vitamina A, C, D, E și acid folic pot fi dăunătoare sănătății, scrie csid.ro.

Ce efecte pot avea

În același timp, vitaminele nu sunt procesate de organism la fel, În cazul celor solubile în apă, precum vitamina C, B1 tiamină, B2 riboflavină, B3 niacină, B5 acid pantotenic, B6 piridoxină, B7 biotină, B9 folat, B12 cobalamină, acestea sunt utilizate și eliminate mai rapid.

În ceea ce privește vitaminele liposolubile, precum vitamina A, D, E, K, acestea nu se dizolvă și sunt depozitate cu ușurință în corp.

În orice caz, vitaminele de orice fel, dacă sunt consumate în cantități mari și pot interacționa cu alte medicamente pe care le luăm și ne pot crea probleme. De asemenea, în acest caz crește riscul unor reacții adverse și de aceea trebuie consultat un medic înainte de a lua suplimentele de vitamine și respectat dozajul și indicațiile acestuia.