Ce riscă cei care sunt prinși cu certificate verzi de vaccinare care nu le aparțin? Cât timp pot petrece în închisoare și de ce infracțiune vor fi acuzați

08 oct. 2021
Ce riscă cei care sunt prinși cu certificate verzi de vaccinare care nu le aparțin? Cât timp pot petrece în închisoare și de ce infracțiune vor fi acuzați
Sursa foto: Pixabay

Autoritățile din România se confruntă încă de la apariția certificatelor verzi cu numeroase falsuri. Mulți români preferă această metodă riscantă în locul unei simple vaccinări. Ce pedepse drastice riscă aceștia?

Datele arată că zeci de mii de astfel de certificate verzi false au fost vândute și nu tocmai pe bani puțini. Asta, în timp ce vaccinarea este gratis. Trebuie menționat că cei care sunt prinși cu astfel de falsuri asupra lor, riscă pedepse drastice și chiar închisoarea.

Certificate false în loc de vaccinare

De altfel, din cauza apariției acestor falsuri, ministerul român al Sănătății a făcut o plângere la Parchetul General, avertizând în același timp asupra acestui „nou trend”: certificate verzi fără a fi imunizați în schimbul unor sume de bani.

De la intrarea în vigoare a acestor certificate verzi de la 1 iulie 2021, au fost semnalate numeroase cazuri de cetățeni români care au încercat să obțină certificate verzi folosind documente false de vaccinare.

Aceste certificate reprezintă, dacă nu știați deja, dovada că persoana respectivă este vaccinată sau că are un rezultat negativ la un test COVID-19, sau că a trecut prin boală.

Proces penal și chiar închisoare pentru certificatele verzi false

Dacă în urma unui simplu control de rutină polițiștii descoperă asupra unei persoane un astfel de document fals, riscă pedepse aspre. Astfel, dacă la scanarea codului QR polițiștii au constatat că numele de pe certificat nu corespunde cu cel din actul de identitate, poți fi reținut și ulterior ți se deschide dosar penal pentru fals în acte publice. De asemenea, riști un proces penal și chiar închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă penală.

De asemenea, certificatele verzi pot fi verificate și de proprietarii de localuri. Trebuie menționat că, acei clienți care sunt descoperiți în localuri și nu au asupra lor certificatul verde, riscă o amendă din partea autorităților cuprinsă între de 1.000 de lei și 5.000 de lei, precum și acuzații penale de zădărnicire a bolii.