Ce simptome apar atunci când ai saturația de oxigen scăzută. Trebuie să mergi urgent la spital

09 oct. 2021
Ce simptome apar atunci când ai saturația de oxigen scăzută. Trebuie să mergi urgent la spital
Sursa foto: pina messina on Unsplash

O saturație scăzută de oxigen în sânge este foarte periculoasă și poate avea consecințe fatale, dacă nu recunoaștem semnele pe care organismul ni le dă. Dacă nu luăm măsuri la timp ne punem cu adevărat viața în pericol. Ce trebuie să ai în vedere în acest caz?

Majoritatea celor care ajung la spital cu o formă moderată sau gravă de COVID sunt în situația în care au o saturație de oxigen foarte scăzută. Chiar dacă există aparate pe care le putem lua din farmacii pentru a ne măsura oxigenul din sânge, organismul nostru ne poate da, de asemenea, anumite semnale. În cazul în care le observăm, cel mai indicat este să sunăm la 112.

Care sunt semnele date de organism

O saturație normală a oxigenului din sânge este de peste 95%. În cazul în care aceasta scade la valori mai mici, între 94% și 91%, starea de sănătate a pacientului trebuie atent monitorizată. Dacă aceste valori scad sub 90%, deja se impun măsuri drastice, precum masca de oxigen sau chiar ventilația mecanică în cazuri severe, scrie csid.ro.

Pentru a nu ajunge în situații grave la spital trebuie să fim atenți la anumite semnale pe care corpul nostru le poate transmite. Printre acestea se numără învinețirea limbii, a buzelor, a feței și a extremităților, precum degetele sau unghiile; tegumentele reci; dureri în piept și senzație de presiune; bătăi rapide ale inimii; respirația scurtă și o senzație de sufocare; tuse continuă; agitație; durere de cap foarte puternică; confuzie; delirium; amețeală; deteriorarea memoriei și a concentrării; tulburări de vedere; senzația de leșin; somnolență; pierderea conștienței.

Cum influențează COVID-19 saturația de oxigen

În cazul formelor severe ale bolii, persoanele infectate prezintă, în principal, dificultăți respiratorii din cauza complicațiilor la nivel pulmonar, ceea ce duce la o scădere a saturației de oxigen din sânge. Virusul determină o inflamație puternică a plămânilor, fenomen cunoscut sub numele de sindrom de detresă respiratorie acută. Aceasta este și cauza scăderii saturației de oxigen.

Aceste simptome nu trebuie ignorate și trebuie să solicităm ajutor medical imediat pentru că putem ajunge în situații grave și chiar deces din cauza insuficienței respiratorii.