Ce simptome apar primele atunci când ai ficatul bolnav? Medicul Florin Ioan Bălănică explică în detaliu cum se ajunge la boală

07 oct. 2021
Ce simptome apar primele atunci când ai ficatul bolnav? Medicul Florin Ioan Bălănică explică în detaliu cum se ajunge la boală
Sursa foto: Pixabay

Ficatul, este o adevărată uzină a corpului, acesta ocupându-se de mai multe funcții vitale pentru organism. Din păcate, tot mai mulți români se confruntă cu o boală, care apare tot mai des și anume steatoza hepatică sau ficatul gras. Care sunt primele semne că ai o problemă la ficat și ce alimente trebuie să eviți?

Pe lângă alimentația bogată în grăsimi, dar și consumul de alcool și fumatul, stresul joacă un rol important în cazul bolilor de ficat. Tot mai mulți români se confruntă cu boala ficatului gras și de cele mai multe ori descoperă acest lucru din întâmplare.

„Ficatul este o uzină într-un singur organ. Participă la funcţiile vitale ale organismului, cum ar fi digestie, imunitate şi curăţare, pentru că detoxifiere nu există. În cazul în care alimentaţia şi mişcarea nu sunt adaptate fiziologiei individuale, organele interne depozitează grăsime. Pentru că noi nu depunem zahăr, dar îl transformăm în grăsime şi îl depunem pe organele interne.

Depozitul de grăsime la nivelul ficatului se numeşte ficat gras sau steatoză hepatică, în termeni medicali’’, a explicat medicul Florin Ioan Bălănică, specialist în Medicină Personalizată şi Nutriţie, pentru csid.ro.

Depunerile de grăsime pe organele interne pot duce la alte boli, precum diabetul, hipertensiunea arterială și sindromul metabolic.

„Consumul în exces de lipide de tot felul, animale sau vegetale, duce tot la depozitarea de grăsimi pe organele interne, subcutanat şi în circulaţie. Stresul este un factor favorizant pentru majoritatea bolilor fizice si emoţionale, este un fapt al vremurilor moderne’’, adaugă medicul.

Care sunt simptomele

În primul rând trebuie menționat că ficatul este un organ care nu doare, decât în condiții extreme, cum ar fi cancerul hepatic. Durerea apare prin compresia organelor învecinate. Vezica biliară, sau bila, poate să doară în cadrul mai multe tipuri de boli, cum ar fi diskinezia biliară, sindrom dispeptic de tip biliar şi litiaza biliară – pietre la bilă în termeni populari.

Simptomele care apar atunci când ficatul este afectat sunt greaţă, vărsături, o lipsă de poftă de mâncare și o senzaţie de balonare. De asemenea, pot apărea pete pe piele și simțim o lipsă generală de energie, iar ochii se pot îngălbeni.

Ce trebuie evitat

Pe lângă virusurile hepatice, care au o incidență în creștere în țara noastră trebuie să avem în vedere și alte aspecte. Alcoolul și consumul de grăsimi sunt aspecte de care trebuie să ținem cont, ambele fiind metabolizate de ficat prin aceeași enzimă. Urmează apoi mâncarea procesată, precum „fast food” pe care trebuie să o evităm. Nu în ultimul rând, fumatul și consumul de droguri pot afecta la rândul lor o funcționare corectă a ficatului.

În general dacă evităm cele enumerate mai sus și ne protejăm ficatul printr-un consum de legume de culoare verde, proteine de origine animală, cum ar fi albuşul de ou, lactatele fermentate cu un conţinut scăzut de grăsimi şi carnea slabă, nu ar trebuie să avem probleme.

De asemenea, o alimentație în cantități mici poate ajuta digestia și implicit ficatul. În fine, un consum de vitamina C, fără a face exces bineînțeles și sucuri de legume pot face, de asemenea, minuni.