Ce trebuie să faci ca friptura de porc să fie fragedă? Trucul pe care-l folosesc cei mai prestigioși bucătari din lume

23 dec. 2021
Ce trebuie să faci ca friptura de porc să fie fragedă? Trucul pe care-l folosesc cei mai prestigioși bucătari din lume
Sursa foto: Rachael Ray

Friptura de porc face parte din topul alimentelor vedetă ale mesei de Crăciun, însă mare atenție la modul de preparare. Sunt greșeli pe care multă lume le face în bucătărie și care, pe lângă faptul că strică gustul preparatului, îl pot transforma într-un adevărat pericol pentru organism.

Rețeta pentru friptura de porc o știe deja toată lumea, însă detaliile fac diferența. Ingredientele necesare, modul de preparare al acestora, fiecare pas poate să îți strice rețeta fără ca măcar să îți dai seama. Marii bucătari ai lumii țin cont de trucurile de mai jos.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care multă lume o face în graba de a termina mai repede friptura este pregătirea cărnii. În niciun caz, carnea de porc nu trebuie să fie gătită după ce a fost scoasă de la frigider.

Motivul? Trecerea de la rece la fierbinte într-un timp scurt face ca preparatul să își piardă suculența, textura, dar și gustul. Marii bucătari recomandă un timp de așteptare de circa 30 de minute, în care carnea ajunge treptat, la temperatura camerei. Abia atunci, puteți băga cu încredere carnea la cuptor.

O altă greșeală frecventă este curățarea cărnii de porc. După ce spălați carnea, ștergeți-o bine cu ajutorul unui șervețel și nu lăsați în niciun caz apa de pe ea să băltească în tigaie. De asemenea, mare atenție și la temperatura la care gătiți. Friptura de porc nu se prepară la flacără mare. Se va arde și ar putea rămâne crudă în interior, așa că optați pentru un foc mai mic.

Chiar dacă vi se pare că pierdeți mai mult timp, pentru un gust delicios și un aspect plăcut, efortul merită.

Greșeala toxică pe care o faci la friptura de porc

Atenție și la îndepărtarea oaselor sau a pielițelor. Chiar dacă vi se pare mai simplu înainte ca mâncarea să fie gata, trebuie să știți că o bucată de carne care are piele și oase are un gust mult mai bun decât cele care au fost dezosate.

Cea mai periculoasă și frecventă greșeală pe care multe bucătărese o fac în timp ce prepară friptura de porc este tipul de ulei pe care îl utilizează. Cum uleiul de măsline este mai sănătos, multă lume îl adaugă în orice tip de mâncare, lucru care s-ar putea să nu bifeze așteptările noastre.

Uleiul de măsline nu trebuie utilizat în niciun caz atunci când gătești carnea de porc, iar asta este valabil atât în cazul fripturei cât și în cazul altor rețete care au la bază carne de porc. Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, cel de măslne are un punct de ardere destul de jos, iar dacă acesta este depășit începe să devină toxic.

Tocmai din acest motiv, se recomandă utilizare unui tip de ulei cu un punct de ardere ridicat, precum uleiul de palmier sau uleiul de floarea soarelui.