Ce trebuie sa știi despre dependența de jocuri de noroc

28 nov. 2022
Ce trebuie sa știi despre dependența de jocuri de noroc

Majoritatea oamenilor care pariază nu au o problemă legată de jocurile de noroc, dar unii oameni devin jucători compulsivi la un moment dat în viața lor. Oamenii din acest grup pierd controlul asupra pariurilor lor, până în punctul în care le afectează negativ viața. Unii oameni progresează la jocurile de noroc patologice, care pot fi o formă de dependență.

Persoanele cu dependență de jocuri de noroc nu își pot controla dorința de a juca jocuri de noroc, chiar dacă pierd mulți bani. Dacă ar fi mai atenți, majoritatea jucătorilor ar vedea că poți să faci bani introducând coduri de bun venit la cazinouri renumite. Dacă ești dependent de jocuri de noroc, consecințele pot include pierderi financiare, faliment, pierderea unui loc de muncă, lipsa unei locuințe, afecțiuni de sănătate mintală și ruperea relațiilor personale. Ele pot aduce probleme serioase pentru tine,  și pentru membrii familiei tale, precum și pentru prietenii și asociații tăi.

Ce înseamnă dependența de jocuri?

Problemele legate de jocurile de noroc se pot întâmpla oricărei persoane indiferent de ocupația profesională. Jocurile de noroc trec de la o diversiune distractivă și inofensivă la o obsesie nesănătoasă cu consecințe grave. Indiferent dacă pariezi pe sport, ruletă, poker sau păcănele într-un cazinou, la curse sau online, o problemă legată de jocurile de noroc poate interfera cu munca ta și poate duce la un dezastru financiar. S-ar putea să faci chiar lucruri pe care nu te-ai gândit niciodată că le vei face, cum ar fi să acumulezi datorii uriașe sau chiar să furi bani pentru a paria.

Dacă ești un jucător de noroc compulsiv, nu poți controla impulsul de a paria, chiar și atunci când are consecințe negative pentru tine sau pentru cei dragi.

Cum ajungi dependent?

Dependența de jocuri de noroc funcționează prin deturnarea mecanismului de învățare al creierului prin recompense aleatorii. Asta înseamnă că te simți recompensat suficient de des pentru a continua, în ciuda pierderilor în creștere. Ideea de a rata un potențial câștig menține persoana concentrată pe recuperarea banilor pierduți. Pe măsură ce pierzi mai mult, începi să pierzi controlul.

În acel moment, jocurile de noroc nu mai sunt o formă de divertisment. Pentru unii, se poate simți ca un loc de muncă. Pentru alții, devine o modalitate de a evada dintr-o realitate din ce în ce mai stresantă.

Jocurile de noroc devin atât problema, cât și soluția. Este folosit pentru a scăpa de stres pe termen scurt, contribuind în același timp la și mai mult stres pe termen lung.

Cu alte cuvinte, dependența de jocuri de noroc funcționează ținându-te blocat într-un tipar de comportament în care te aștepți în mod continuu să reproduci un câștig tot mai mare, agravat de o iluzie de control, totodată permițându-ți să scapi de plictiseală sau stres. Unul sau mulți dintre acești factori pot există în viața unei persoane care se luptă cu dependența de jocurile de noroc.

Mulți factori pot contribui la o dependență de jocuri de noroc, inclusiv disperarea pentru bani, dorința de a experimenta senzații tari, statutul social asociat cu a fi un jucător de succes și atmosfera distractivă a scenei de jocuri de noroc. Dependența severă se poate dezvolta atunci când cineva se simte disperat din punct de vedere financiar și vrea să recupereze ceea ce a pierdut. Majoritatea jucătorilor de noroc nu se apropie niciodată de pragul de rentabilitate.

Jucatul în mod responsabil

Acest aspect presupune luarea pauzelor, să nu folosești jocurile de noroc ca sursă de venit, să joci doar cu bani pe care îți permiți să-i pierzi și să stabilești limite (atât de timp, cât și de bani). Stabilirea limitelor este de fapt mai ușor de făcut online, deoarece multe site-uri de jocuri de noroc online au instrumente încorporate care le dau jucătorilor posibilitatea de a stabili limite direct pe site.

De exemplu, un jucător al unui cazinou online poate spune: „OK, vreau să pariez doar două ore astăzi”. Apoi, tot ce trebuie să facă este să pună acel timp pe site și, după două ore, site-ul îi va spune jucătorului că și-a atins limita zilnică.

Limitează suma de bani pe care dorești să o depui într-o anumită perioadă de timp de la 24 de ore, 7 zile până la 30 de zile. Scăderile limitei de depozit au loc imediat, dar creșterile de limite durează 24 de ore pentru a fi aplicate.

Poți monitoriza timpul pe care l-ai jucat prin configurarea alertelor de verificare a activității, care vor apărea și te vor avertiza cu privire la perioada de timp cât ai fost conectat la contul tău.

Caracteristicile istoricului contului îți pot permite să urmărești istoricul pariurilor, depunerilor și retragerilor, astfel încât să poți urmări fiecare tranzacție pe care o faci.

Dacă dorești să iei o pauză mai lungă, poți cere caselor de pariuri să îți blocheze accesul la toate produsele pentru o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi șase luni sau un număr de ani.

Tratament

Pentru mulți jucători cu probleme, nu renunțarea la jocurile de noroc este cea mai mare provocare, ci mai degrabă să se mențină în recuperare, luându-și un angajament permanent de a sta departe de jocurile de noroc. Internetul a făcut jocurile de noroc mult mai accesibile și, prin urmare, mai greu pentru dependenții care se recuperează pentru a evita recidiva. Cazinourile și casele de pariuri online sunt deschise toată ziua, în fiecare zi pentru oricine are un smartphone sau acces la un computer. Dar menținerea recuperării după dependența de jocuri de noroc sau jocurile de noroc cu probleme este încă posibilă dacă te înconjori de oameni față de care ești răspunzător, eviți mediile și site-urile web tentante, renunți la controlul asupra finanțelor tale (cel puțin la început) și găsești activități mai sănătoase în viața ta prin care să înlocuiești jocurile de noroc.

Concluzie

Cu siguranță nu este un subiect despre care să glumim, de fapt este o problemă gravă și reală. Joacă de plăcere și nu te lăsa prins de iluzia marilor câștiguri sau de decepția marilor pierderi. Mult succes!