Cea mai mare greșeală pe care o fac pacienții cu COVID 19 care se tratează acasă. Apoi ajung la ATI. Medicul Adrian Marinescu dă toate detaliile

17 oct. 2021
Cea mai mare greșeală pe care o fac pacienții cu COVID 19 care se tratează acasă. Apoi ajung la ATI. Medicul Adrian Marinescu dă toate detaliile
Dr. Adrian Marinescu

Numărul persoanelor care se infectează cu coronavirus crește alarmant de la o zi la alta. Tot mai mulți oameni se tratează acasă, apelând la medicul de familie. Însă unii aleg să-și administreze singuri medicamente care le pun viața în pericol. Renumitul medic infecționist, Adrian Marinescu explică în detaliu la ce pericole se expun cei care nu respectă regulile sanitare.

Directorul medical de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală le-a transmis românilor că în momentul în care realizează că au saturația de oxigen scăzută, atunci este momentul să plece de urgență spre spital, pentru că este clar că au o formă severă de COVID-19 și au nevoie de suport medical.

Doctorul Adrian Marinescu spune că mulți apelează la spray-uri de oxigen pentru alpiniști sau concentratoare de oxigen, dar le utilizează incorect și într-un final ajung la ATI. Iar de acolo, doar cei norocoși mai scapă, în această perioadă tulbure, în care spitalele au rămas și fără medicamente.

Medicul Adrian Marinescu avertizează

„Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi. Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-i mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cu SARS-CoV-2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital.

Lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple, ne facem o evaluare, întâi prin medicul de familie, poate prin telefon, dacă ne orientează că suntem o persoană vulnerabilă, că sunt anumite simptome care într-adevăr pun probleme, trebuie să ne facem evaluarea la spital, în niciun caz nu ne tratăm singuri, am mai discutat cu automedicaţia, iar în cazurile acestea să folosim concentratorul de oxigen eu cred că este exclus. Spray-ul este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar pacientul are nevoie de mult mai mult.”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

În momentul de față incidența COVID-19 în Bucuresti a depășit 16 la mia de locuitori. În fiecare zi, sunt depistați peste 15.000 de noi cazuri cu coronavirus, iar acestea sunt doar cifrele înregistrate. În realitate, numărul este triplu, doar că nu toată lumea anunță DSP. Unii aleg să se trateze acasă și să respecte indicațiile primite de la medicul de familie.