Cea mai toxică băutură pentru ficat. Combinația care poate provoca probleme și la inimă și stomac

30 sept. 2021
Cea mai toxică băutură pentru ficat. Combinația care poate provoca probleme și la inimă și stomac
Sursa foto: Harlow Borden on Unsplash

Este printre băuturile alcoolice preferate ale românilor și mulți o consumă în fiecare zi. Ceea ce nu știu aceștia este că duce la steatoza hepatică, sau boala de ficat gras și nu numai. Mai grav este că tinerii, de multe ori, o consumă în cantități mult peste cele recomandate de medici.

În cazul în care nu v-ați dat seama, această băutură alcoolică nocivă pentru sănătate este berea, iar românii ocupă printre primele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de consumul de bere pe cap de locuitor. În medie, un român ajunge să consume nu mai puțin de 86 de litri de bere pe an, sau echivalentul a peste 7 litri/lună, arată datele Asociației Berarii României.

Combinația dezastruoasă

Iar berea, în combinație cu alte produse hipocalorice sau foarte sărate poate cauza și mai multe probleme. Astfel, dacă pe lângă bere mai consumăm și alune, semințe, chipsuri, hamburgeri, cartofi prăjiți sau cârnați, înseamnă dezastru pentru inimă, stomac și ficat.

Enzimele digestive sunt suprasolicitate și nu mai fac față acestui val de grăsimi și alcool, așa că riscul de pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice este maxim. Iar ficatul, acesta nu poate procesa destul de rapid toate aceste toxine și apar depozitele de grăsimi pe celule sau boala de ficat gras.

Această boală apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi, adică doar 500 de mililitri, transmite clevelandclinic.org.

Boala de ficat gras este reversibilă

Însă nu este totul pierdut. În cazul în care te oprești la timp și iei măsuri, procesul este unul reversibil, ficatul având capacitatea de a se regenera în 4-6 luni.

Pe de altă parte, în cazul în care se ajunge la ciroză hepatică, boala este ireversibilă și duce într-un final la la insuficiență hepatică. Această afecțiune severă a ficatului poate fi fatală în majoritatea cazurilor.

Trebuie să avem în vedere și un alt aspect. Nu numai ficatul are de suferit de pe urma consumului excesiv de alcool. Numeroase studii au arătat că și inima este afectată, ajungându-se la aritmii cardiace, hipertensiune și cardiomiopatie. În plus, consumul de alcool în mod exagerat favorizează apariția unor tipuri de cancer, precum cel de esofag, gât, ficat sau sân.

Nu în ultimul rând, alcoolul ne slăbește rezistența organismului în fața infecțiilor, inclusiv în lupta cu noul coronavirus.