Ceaiul foarte consumat în România care poate declanșa cancer de colon. Puțini știu cât este de periculos. Medicul Laura Ene ne înseamnă să-l evităm

06 mai 2021
Ceaiul foarte consumat în România care poate declanșa cancer de colon. Puțini știu cât este de periculos. Medicul Laura Ene ne înseamnă să-l evităm
Foto: Manki Kim on Unsplash

Englezii și japonezii sunt cei mai mari consumatori de ceai din lume, însă nici românii nu stau chiar prost la acest capitol. Aproape jumătate aleg să bea cel puțin o cană pe zi. La mare căutare sunt sortimentele medicinale, însă dacă acestea sunt consumate fără îndrumare medicală, pot crea mari probleme în organism.

Cel mai periculos tip de ceai dintre toate este cel laxativ. Românii apelează des la acest remediu pentru a se trata de constipație, însă în realitate își fac mai mult rău decât își pot imagina. Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a explicat că toată această aventură cu ceaiurile laxative se poate termina foarte prost întrucât acestea sunt cancerigene și chiar pot determina apariția cancerului de colon.

Ceaiul care poate declanșa cancer de colon

”Excesul de ceaiuri laxative sau de tablete laxative produc ceea ce se numește melanosis coli, adică o pătare a colonului care se vede de multe ori la colonoscopie la persoanele care suferă de constipație cronică pe care o tratează cu acest tip ce ceaiuri în exces și poate fi un precursor al cancerului. Constipația nu se tratează cu lichide ci cu fibre, cu mișcare și doar în felul acesta putem scăpa de această problemă”, a spus medicul Laura Ene, potrivit voxbiz.ro.

Ceaiul care poate declanșa hepatita

Un alt ceai deosebit de periculos este cel verde antiadipos. Multe tinere îl achiziționează din supermarket-uri sau farmacii pentru a slăbi. Pentru o britanică a fost aproape mortal. După trei luni de consum, s-a ales cu o heptatită toxică, iar medicii au reușit foarte greu să-i curețe ficatul prin tratamentul adecvat.

Aceasta a fost apoi chiar „obiect de sturiu”. Cercetătorii au dorit să analizeze ce s-a întâmplat în corpul ei și au publicat apoi un studiu amplu medical publicat în jurnalul științific British Medical Journal (BMJ) Case Reports.

După numeroase analize, medicii au ajuns la concluzia că teina din acest tip de ceai este cea care a declanșat boala. Cazurile de acest tip sunt tot mai numeroase așa că medicii atrag atenție tuturor să fie foarte atenți la ceea ce aleg să bea și mai ales la cantități.