Cel mai bun cozonac. Rețeta simplă și perfectă a lui chef Sorin Bontea. Ce ingrediente secrete folosește

20 dec. 2021
Cel mai bun cozonac. Rețeta simplă și perfectă a lui chef Sorin Bontea. Ce ingrediente secrete folosește

Chef Sorin Bontea este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. Acesta a devenit celebru după ce a fost ales să jurizeze concurenții de la MasterChef de la PRO TV. Ulterior s-a mutat la Antena 1, cu întreaga echipă, unde face parte din show-ul culinar de mare succes, Chefi la Cuțite.

Chef Sorin Bontea este extrem de popular și are enorm de multe contracte de publicitate cu diferite brand-uri, așa că nu se sfiiește să împărtășeacă mereu cu fanii secrete din bucătărie. De exemplu, el a făcut publică rețeta lui pentru cozonac. Cei care au încercat-o spun că astfel au obținut cel mai bun cozonac din lume.

Rețeta lui chef Sorin Bontea pentru cozonac este una destul de simplă, dar delicioasă. El a prezentat-o în detaliu și mulți i-au preluat ideile, iar rezultatele au fost dintre cele mai bune.

Iată ce ingrediente sunt necesare pentru doi cozonaci

  • un kilogram de făină
  • 350 de grame de zahăr
  • 8 gălbenușuri (doar pentru aluat)
  • coajă de lămâie și portocală rasă și uscată
  • 50 de militri de ulei de floarea soarelui
  • jumătate de linguriță de sare
  • 14 grame de drodjie uscată
  • extract sau esență de vanilie
  • 400 ml lapte și unt.

Atenție aceste ingrediente sunt doar pentru aluat, nu și pentru umplutură. Se pune făină într-un bol, iar apoi se amestecă drojdia și se adaugă coaja de lămâie și coaja de portocală.

„Dacă pui sarea în gălbenușurile de ouă devine mai intensă culoarea. Am să pun 150 de grame de unt, am să-l topesc”, a explicat chef Sorin Bontea într-un tutorial.

Rețetă cel mai bun cozonac, de chef Sorin Bontea

Apoi se dizolvă zahărul în laptele călduț. Se adaugă ouăle și extractul de vanilie în făină. și apoi laptele care conține zahărul dizolvat. Așa se obține coca. Atunci când observați că aceasta este bine omogenizată se adaugă treptat untul combinat cu ulei, puțin câte puțin. Se frământă apoi bine aluatul de cozonac.

Chef Sorin Bontea a frământat bine aluatul, sub formă de fâșii, dându-i mai multe bule de aer, pentru ca acesta să iasă cât mai pufos.  Apoi aluatul se lasă la crescut o oră, o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră trebuie lungit și împăturat din nou.

În timp ce așteptați să treacă timpul, pregătiți compoziția pentru cozonac.  Aveți nevoie de 6 albușuri, 150 de grame de zahăr, 80 de grame de cacao, 250 de grame de nucă și aproximativ 250 de mililitri de esență de rom.

Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea, și apoi se adaugă restul ingredientelor cu care va fi umplut cozonacul.

Când vedeți că aluatul a crescut suficient de mult, acesta se împarte atent în patru bucăți care vor forma doi cozonaci. Se umple fiecare bucată, iar apoi cele două se împletesc pentru un cozonac, iar procedeul se repetă la cel de-al doilea. Se pun apoi la cuptor cozonacii.

Poftă bună!