Cel mai toxic aliment din bucătărie. Gospodinele îl utilizează tot timpul fără să știe că poate declanșa cancer de tiroidă. Experții avertizează

10 oct. 2021
Cel mai toxic aliment din bucătărie. Gospodinele îl utilizează tot timpul fără să știe că poate declanșa cancer de tiroidă. Experții avertizează
Sursa foto: Pixabay

Un aliment pe care îl consumăm în fiecare zi poate fi toxic și dăunător pentru sănătatea noastră. Poate fi în anumite situații o adevărată problemă dacă este tratat cu anumite substanțe. Despre ce aliment este vorba și ce boli poate cauza?

Este important să avem o alimentație sănătoasă și să eliminăm pe cât posibil din alimentație ingredientele și alimentele toxice. Oamenii de știință avertizează că acest produs care poate fi dăunător și pe care-l consumăm în fiecare zi.

Este vorba despre făină, un produs natural, dar care poate deveni toxică în anumite situații. Având în vedere că românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine, în special pâine albă acest lucru poate fi o problemă.

În plus, făina din comerț își pierde o mare parte din elementele nutritive fiind produsă în mod industrial. În urma procesului de prelucrare a grâului și de rafinare a fainii, sunt eliminate aproximativ 76 % din vitamine si minerale. Vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele rezultate după acest proces.

Cum poate deveni însă făina toxică

În unele situații, dacă făina este tratată cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, substanțe care îi conferă culoarea albă, aceasta poate deveni toxică. De asemenea, oamenii de știință spun că bromatul de potasiu poate fi cancerigen, fiind responsabil pentru tumorile tiroidiene, precum și cele care apar la nivelul celulelor intestinale și ale ficatului.

Nu în ultimul rând, făina albă poate duce la obezitate și la afecțiuni ale inimii dacă este consumată în exces.

De aceea, este recomandată o variantă mai sănătoasă și anume făina integrala sau aceea de secară. Acestea conțin o cantitate mai mică de gluten și are și alte beneficii pentru organismul nostru. Glutenul, dacă nu știați, este responsabil pentru aproape 55 de boli, precum cancer, diverse tipuri de anemii, osteoporoza, sindromul colonului iritabil, lupus, scleroză multipla, dar și boli neurologice, depresii severe, demență, epilepsie și schizofrenie.