Cel mai toxic ulei din lume. Provoacă probleme digestive grave. Milioane de romani îl consumă fără să știe la ce se expun

19 nov. 2021
Cel mai toxic ulei din lume. Provoacă probleme digestive grave. Milioane de romani îl consumă fără să știe la ce se expun
Sursa foto: Pixabay

Acest tip ulei este folosit în multe alimente prezente pe rafturile supermarket-urilor și este considerat a fi foarte nociv pentru sănătatea noastră. Cu toate studiile și avertismentele specialiștilor este în continuare cel mai popular tip de ulei vegetal.

Prezent în aproape orice aliment, inclusiv pâine, ciocolată supă sau pizza, fără măcar să știți acest lucru, acest tip de ulei este foarte dăunător pentru oameni și nu numai, transmite BBC.

Peste jumătate din produse îl conțin

Folosit în cantități mari în multe din produsele comercializate la raft, uleiul de palmier este, de asemenea și cel mai popular ulei vegetal. Se estimează că aproape jumătate din produsele comercializate îl conțin, chiar dacă specialiști nu-l recomandă deloc.

De multe ori acesta a stat ascuns în lista de ingrediente sub diferite nume, dar Uniunea Europeană a forțat producătorii să specifice în mod clar dacă produsul conține ulei de palmier. Din păcate această regulă nu se aplică tuturor produselor, cum sunt cosmeticele de exemplu. Uleiul de palmier este des întâlnit în produsele de îngrijire și înfrumusețare, cum ar fi șamponul sau rujul.

Motivul răspândirii acestuia este faptul că se produce foarte ușor și, în plus nu conţine grăsimi trans și are un punct de topire foarte ridicat. Chiar dacă sunt și alte uleiuri vegetale cu aceste proprietăți, nu sunt la fel de eficiente.

Specialiștii ne recomandă să-l evităm

Studiile pe animale de laborator arată că odată supus la temperaturi ridicate, uleiul de palmier eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă. Astfel, când este supus la o temperatură de peste 200 de grade Celsius, se eliberează esteri glicerici, alte uleiuri şi grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor.

Chiar dacă nu există până în prezent studii cuprinzătoare în ceea ce privește riscul acestui tip de ulei pentru oameni, până la o concluzie clară, specialiștii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier. Trebuie menționat în mod special că acesta ar trebui evitat de copii, pentru că sunt mult mai sensibili.