Cele 28 de simptome cu care poate rămâne un bolnav care a avut COVID-19. Lista completă publicată de Organizația Mondială a Sănătății

08 oct. 2021
Cele 28 de simptome cu care poate rămâne un bolnav care a avut COVID-19. Lista completă publicată de Organizația Mondială a Sănătății
Foto: Bermix Studio on Unsplash

Românii se tem foarte tare de vaccin și asta pentru că guvernanți, dar și mass media au dat dovadă de multă iresponsabilitate și au lăsat să se viralizeze tot felul de informații false. Virusul Sars-Cov-2 este extrem de periculos și poate face ravagii în organism.

Chiar dacă un pacient este vindecat de COVID-19, din păcate în multe cazuri apar reacții adverse, simptome lăsate moștenire de virus, care nu sunt deloc greu de tolerat. În schimb un organism vaccinat are șanse minine să se infecteze și să manifeste efecte negative.

Niciunul dintre vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană nu au efecte adverse puternic negative, care să lase sechele pe termen lung. În schimb, studiile arată, la peste un an și jumătate de la izbuncirea pandemiei, că DA.

Sindromul post COVID-19, greu de suportat

Organizația Mondială a Sănătății a publicat miercuri o broșură dedicată sindromului post COVID, a transmis profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș. OMS a dat o definiție clară a afecțiunii și a prezentat și ce simptome ar putea resimți pacienții vindecați, care au trecut prin boală.

„Sindromul post COVID-19 apare la persoanele care au avut o infecție SARS-CoV-2 confirmată sau probabilă; acesta apare de obicei la 3 luni de la startul simptomelor COVID-19, durează cel puțin 2 luni și nu poate fi explicat de un diagnostic alternativ. Simptomele cele mai frecvente sunt oboseală, dificultate la respirație, disfuncție cognitivă și altele care produc un impact asupra funcționării normale. Simptomele pot să persiste din boala inițială sau să fie nou apărute după episodul acut COVID-19, pot să fluctueze și să reapară în timp”, se arată în definiția OMS.

Cele 28 de simptome care pot să apară la un pacient care s-a videncat de COVID-19

Durere abdominală
Afectarea mirosului sau gustului
Anxietate
Vedere ca prin ceață
Dureri în piept
Senzația de ceață pe creier
Tuse
Depresie
Amețeală
Oboseală
Febră intermitentă
Diaree
Constipație
Reflux gastric
Rurere de cap
Probleme de memorie
Dureri articulare
Dureri musculare
Spasme musculare
Durere pe traseul unor nervi
Probleme menstruale
Alergii noi
Senzație de furnicături
Agravarea simptomelor după efort fizic sau mental
Dificultate la respirație
Probleme de somn
Palpitații
Țiuit în urechi.