Cei mai mulți români și-au făcut deja proviziile pentru iarnă, iar varza murată este unul dintre alimentele care nu lipsește de mesele acestora și e de înțeles. Pe lângă gustul aparte, ea are beneficii uimitoare, fiind considerată un medicament natural.
Unul dintre efectele puțin știute pe care varza murată îl deține, îl reprezintă încetinirea îmbătrânirii. Mai mult de atât, acest aliment protejează și sistemul nervos și previne pierderile de memorie atunci când este consumată regulat.
Este bogată în vitamina C, mai mult decât varza crudă și întărește sistemul imunitar. Varza murată conține și vitamina U, care este eficientă în tratarea ulcerului, un motiv în plus să o adaugi în dieta ta.
“Varza murată conţine mai multă vitamina C decât varza în stare crudă, ajutând la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, în varza murată se găseşte vitamina B12, fiind singurul aliment vegetal care o conţine, care încetineşte îmbătrânirea şi protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.
Mai mult decât atât, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, vitamină antiulceroasă”, scrie Cătălin Luca, medic internist, pe blogul personal.
Mulți români se întreabă ce diferențe sunt între varza murată și varza crudă. Conform medicului, ambele tipuri sunt recomandate în dietă, din cauza conținutul caloric redus. Cu toate astea, varza murată se face remarcată. Ea poate fi consumată de cei hipotensivi, dar și de cei care se confruntă cu constipație.
”Atât varza murată, cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată, de asemenea şi persoanele care suferă de constipaţie”, a mai explicat specialistul.
Medicul spune că varza este eficientă și în cazul persoanelor care suferă da cancer, dând exemplu studii de specialitate, conform cărora, varza crudă, sau murată are efecte anticancerigene şi antitumorale, dacă este consumată de 3-5 ori pe săptămână.
“Cancerul este una dintre bolile în care consumul de varză are rezultate spectaculoase. Studiile efectuate au arătat că varza consumată în stare crudă, gătită rapid sau murată are efecte anticancerigene şi antitumorale. Dacă 3-5 zile pe săptămână consumăm 200 grame de salată de varză ne punem la adăpost de o multitudine de forme de cancer”, explică dr. Cătălin Luca.