Cu ce sechele poate rămâne un pacient care a avut COVID. Medicul Beatrice Mahler, lista completă. Greșeala care s-a comis cu Petrică Mâțu Stoian

13 nov. 2021
Cu ce sechele poate rămâne un pacient care a avut COVID. Medicul Beatrice Mahler, lista completă. Greșeala care s-a comis cu Petrică Mâțu Stoian
Foto: Matteo Jorjoson on Unsplash

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian a lăsat încă semne de întrebare, în special pentru persoanele care au fost infectate cu COVID și care se tem de sechelele cu care ar putea rămâne în urma bolii. Tocmai din acest motiv, medicul Beatrice Mahler vine cu detalii pe acest subiect.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, susține că în România nu există niciun fel ”de ghid”  referitor la tratamentul pe care celebrul artist l-a ales.

Mai mult de atât, medicul a vorbit și despre terapia hiperbară, cea pe care Petrică Mâțu Stoian a ales-o pentru tratamentul post-COVID.

”Nu am informaţii şi ce tip de competenţă trebuie să aibă medicii ca să poată urma acest tip de competenţă în tratamentul medicinei hiperbare, dar în acest moment în România nu avem niciun fel de ghid şi nici la nivel internaţional nu sunt ghiduri care să recomande pentru pacienţii COVID o astfel de terapie. Sunt cazuri punctuale cu efecte benefice semnalizate, de care se poveşteşte, însă nu avem date suficiente care să putem spune că este o terapie bună sau rea”, a mărturisit dr. Beatrice Mahler, la România TV.

Cu ce sechele rămâne un pacient post COVID

Cât despre sechelele pe care un pacient COVID le poate avea, medicul spune că 80% dintre persoanele care au fost bolnave rămân cu un simptom pentru o perioadă. Aici putem vorbi fie de căderea părului, fie de dificultăți de disperare, iar în unele cazuri și hibroză pulmonară.

Mai mult de atât, unii se pot confrunta cu o oboseală constantă, în cazul unor activități care odată erau foarte simple pentru ei. Pacienții pot avea și dureri constante de cap, după infecția cu COVID, motiv pentru care, medicul de familie al pacientului trebuie să stabilească prioritățile de evaluare.

În funcție de sechelele cu care un pacient a rămas, acesta va fi trimis la un medic de specialitate pentru mai multe investigații, evident, dacă este cazul spune Beatrice Mahler.

”80% din persoanele care trec prin COVID rămân cu un simptom care le domină următoarea perioadă. Simptomele sunt variate. Un sfert dintre ei acuză că le cade părul. 5% vor rămâne cu hibroză pulmonară. Jumătate dintre ei vor avea dificultăţi de respiraţie. În funcţie de ce acuză fiecare om, medicul de familie trebuie să stabilească care sunt priorităţile de evaluare.

Dacă o să-l doare picioarele şi o să-l doară capul, o să-l trimită la neurolog, nu să-l trimită la pneumolog. Dacă tuşeşte şi nu poate trage aer în piept, cu siguranţă pneumologul este cel care trebuie să-l vadă”, a continuat medicul.

Ghidul OMS pentru pacienții post COVID

Cu toate astea, cei care au trecut prin boală se pot informa din ghidul OMS care a fost tradus în limba română. Ei vor afla ce exerciții pot să facă pentru a se putea recupera, în funcție de simptomele pe care le-au avut în perioada de boală.

Mai mult de atât, medicul spune că mișcarea este cea mai recomandată. O simplă plimbare prin casă poate fi de mare folos în vindecarea post-covid, dar și alte mișcări extrem de simple pe care orice pacient le poate face.

”În acest moment, dacă vorbim cu pacieţii cu long COVID, cu manifestări ale bolii după trecerea prin COVID, lucrurile nu sunt foarte bine delimitate. Ghidul OMS care a fost tradus în limba română şi se găseşte pe site-ul Marius Nasta recomandă măsurile primare sau primele etape pe care le are de urmat un pacient atunci când a trecut prin COVID.

Ce tip de exerciții are voi să facă, ce tip de evaluări primare. Lucrurile se diversifică în funcţie de simptomatologie, dar trebuie să ţinem minte că e un pacient fragil. Indiferent de câte comorbidităţi are, dacă are afectate pulmonară, plămânul lui poate fi un plămân care nu poate suporta orice tip de terapie.

Dacă vă uitaţi în ghid, exerciţiile sunt simple pentru noi, cei care suntem sănătoşi. Pentru o persoană care a trecut prin COVID şi are afectare pulmonară, să se ridice de pe scaun este un lucru dificil. Să se ridice şi să se aşeze de pe scaun de mai multe ori într-o unitate de timp poate să fie un efort important. Mişcarea prin casa este recomandată ca exerciţiu simplu. Nouă ni se pare banal să ne plimbăm dintr-o cameră într-alta, dar pentru un pacient care a trecut prin COVID poate fi un efort important”, a mai spus medicul.