De câte ori pe săptămână este corect să ne spălăm pe cap? Ce trebuie să facem pentru ca rădăcinile să nu devină uleioase, iar vârfurile uscate

21 sept. 2021
De câte ori pe săptămână este corect să ne spălăm pe cap? Ce trebuie să facem pentru ca rădăcinile să nu devină uleioase, iar vârfurile uscate
Foto: Bruce mars on Unsplash

De câte ori pe săptămână este corect să ne spălăm pe cap este o întrebare la care specialiștii nu au găsit un răspuns cu care să fie toți de acord. Și asta pentru că sunt mulți factori de care trebuie să ținem cont și câteva reguli importante de respectate.

Stephanie Sey, expert în cadrul companiei Nizoral a explicat că sunt persoane care aleg să se spele pe cap o dată pe săptămână ca și obicei general, însă este greșit. Pentru că în acest mod acumulăm praf, paraziți, celule moarte și practic ne deteriorăm scalpul. Este foarte important și ce șampon folosim, dar și cum aplicăm balsamul.

“Ne spalam parul pentru a mentine sanatatea scalpului, pentru a intretine cresterea sanatoasa a parului si pentru a conferi volum si o anumita forma coarfurii noastre. Atunci cand nu te speli des pe cap, se acumuleaza multe celule de piele moarta, transpiratie, praf si paraziti, cum sunt ciupercile. De aceea, este important sa ne spalam pe cap si sa folosim un balsam hidratant pe intreaga lungime a firului de par”, a explicat Stephanie Sey.

Aceasta spune că nu putem fixa un număr clar de spălări pe cap într-o săptămână și asta pentru că fiecare persoană are un anumit tip de păr. Clar este că cel puțin o dată pe săptămână trebuie să facem acest lucru și să-l facem corect. Altfel ne vom trezi foarte rapid cu rădăcini uleioase și vârfuri uscate.

De ce ne trezim cu rădăcini uleioase și vârfuri uscate?

De altfel, de această problemă de plâng cele mai multe femei. Asta se întâmplă fie pentru că folosesc prea mult balsam, fie pentru că utilizează apă foarte fierbinte. Sau pentru că se spală în prea mare viteză.

Johanne Herald, senior stylist la Charles Worthington Salons a explicat și de ce factori trebuie să ținem cont atunci când decidem cât de des ne spălăm pe cap.

“Ca de repede se ingrasa parul? Te mananca pielea capului? Se formeaza multa matreata? Odata ce ai descoperit raspunsul la aceste intrebari, ar trebui sa poti sa stabilesti o frecventa a numarului de spalari pe cap”, a spus aceasta.

“Cea mai des intalnita plangere este legata de faptul ca radacinile devin uleioase, iar varfurile se usuca. Acest lucru se poate intampla pentru ca parul este spalat prea agresiv, se foloseste prea mult balsam, apa este prea fierbinte sau ne spalam in graba dimineata, inainte de a pleca de acasa”, a mai adăugat ea.

În concluzie, fiecare persoană trebuie să stabilească cât de des trebuie  să se spele pe cap în funcție de criteriile de mai sus, dar atenție, nu trebuie niciodată să treacă mai mult de șapte zile de la ultima spălare. Altfel ar putea să apară probleme serioase la nivelul scalpului.