Emil Boc interzice centralele de apartament în Cluj. De când se aplică noua lege

22 mart. 2021
Emil Boc interzice centralele de apartament în Cluj. De când se aplică noua lege

În București, zecii de mii de oameni au avut de înfruntat frigul și lipsa apei calde în această iarnă. Problemele de la rețeaua de termoficare au fost mai grave ca oricând. În acest context, tot mai mulți cetățeni au dorit să-și instaleze centrale de apartament. Doar că autorizațiile pentru acestea nu se obțin tocmai ușor. Iar în Cluj nu se vor mai acorda deloc.

Primarul Emil Boc a transmis că încearcă deja să dea o hotărâre de Consiliu Local prin care să interzică montarea de centrale de apartament în blocurile în construcție, întrucât toate protocoalele de mediu de la nivel european arată că acestea nu sunt optime pentru sănătatea organismului uman pe termen lung.

„Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a spus Emil Boc.

Noua lege nu se aplică celor care au deja centrale de apartament montate

Primarul din Cluj Napoca vrea ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. În niciun caz ca fiecare apartament să aibă centrală proprie. Noula prevedere legală se aplică doar blocurilor în construcție. Cei care au deja centrale termice în apartament nu sunt vizați.

Exemplul lui Emil Boc ar putea fi luat și de alți primari. Deocamdată în București nu s-a pus problema de așa ceva și probabil s-ar declanșa n scandal imens, în condițiile în care în această iarnă a curs cu plângeri de la locatarii obligați să stea îmbrăcați de iarnă în propria casă și să se spele la lighean.