Greșeala pe care o faci când prepari cozonacul. Acesta este motivul pentru care nu rămâne pufos. Rețeta corectă

22 dec. 2021
Greșeala pe care o faci când prepari cozonacul. Acesta este motivul pentru care nu rămâne pufos. Rețeta corectă

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar cozonacii au început deja să fie la mare căutare. Multe bucătărese însă preferă să prepare acasă mult așteptatul desert, însă nu mereu rezultatele sunt cele așteptate. Motivul? Există o serie de greșeli pe care multă lume le face la prepararea cozonacului, care îi afectează creșterea cât și textura.

Ți se întâmplă des să nu obții un cozonac pufos sau aluatul să nu crească cât ți-ai dorit? Ei bine, cel mai probabil ai făcut una dintre ce aceste greșeli. Chiar dacă par simple detalii, ele sunt cele care dau gustul și textura dorită cozonacului nostru, așa că este bine să ținem cont de ele.

În primul rând, atenție la făină! O greșeală pe care mulți o facem la prepararea cozonacului este adăugarea unei cantități prea mari de făină. Mai mult de atât, o altă eroare care afectează compoziția cozonacului o reprezintă temperatura la care sunt ținute ingredientele.

Cu alte cuvinte, ingredientele precum drojdia, laptele, sau untul trebuie să fie calde și niciodată reci atunci când sunt adăugate. Mare atenție la frământarea aluatului și la cantitatea de drojdie. Aluatul nu trebuie frământat prea mult.

De asemenea, ține cont și de faptul că temperatura camerei în care prepari cozonacul trebuie să fie una crescută pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.

Cea mai mare greșeală la prepararea cozonacului

O altă greșeală majoră pe care mulți o fac este timpul de dospire. Din grabă, sau din poftă, aluatul pentru cozonac nu dospește suficient de mult, așa că nu va ieși pufos.

Ia în calcul și cantitatea de grăsime, dar și de zahăr și respectă cantitățile din rețetă. Mai mult de atât, odată ce cozonacul a fost băgat la cuptor, nu deschide ușa timpul coacerii. De asemenea, pune mereu cozonacul la mijlocul cuptorului, pentru o coacere corectă.

Acum că știi toate greșelile pe care nu trebuie să le faci în timp ce prepari cozonacu, trebuie să știi și care este lista corectă de ingrediente. Astfel, pentru aluat ai nevoie de următoarele ingrediente, în următoarele cantități:

Ingredientele corecte pentru cozonac

Pentru aluat

  • 1 kg faina;
  • 500 ml lapte cald;
  • 50 gr drojdie;
  • 200 gr zahar;
  • 250 gr unt;
  • 6 galbenusuri din care unul este pentru ornat;
  • 50 ml ulei pentru uns blatul;
  • esenta de vanilie;

Pentru umplutură

  • 200gr rahat;
  • 200 gr nuci;
  • 100 gr stafide ( eu am pus merisoare de aceasta data);
  • 3 linguri cacao;
  • 2linguri zahar pudra.

Mare atenție la umplutură. Oricât de mult ți-ai dori să ai mai multă cremă sau mai multe nuci, este bine să respecți cantitățile pentru a obține cozonacul perfect.