Cafeaua fierbinte este o adevărată plăcere de dimineață. Mulți au făcut o obișnuință din a o consuma, pe când alții vor doar să se bucure de gustul ei deosebit. Tu la ce oră îți bei cafeaua? Specialiștii spun că există un singur interval orar în care te poți bucura de toate beneficiile ei.
Studiile spun că o cafea trebuie băută în intervalul orar 9 – 11 și nicidecum la primele ore ale dimineții. Pe de altă parte, dieteticianul Tamar Samuels spune că o altă regulă e mai importantă.
Mulți dintre noi alegem să consumăm cafeaua pentru a ne trezi dimineața, însă este acesta un lucru corect? Conform dieteticianului, organismul nostru nu are nevoie de ea chiar de la primele ore ale dimineții.
Specialistul spune că întreaga cantitate de cofeină care se regăsește în cafea își face efectul la scurt timp după consum, motiv pentru care cel mai indicat moment al zilei în care să consumi cafea este atunci când te simți treaz.
Practic, dacă până acum beai cafeaua ca să te trezești, acum trebuie să fie ultima la care te gândești. Mai mult de atât, dieteticianul spune că în niciun caz cafeaua nu trebuie consumată când o persoană este obosită, pentru că efectele nu vor fi cele dorite.
”Cel mai bun moment de a-ţi bea cafeaua, este momentul din zi în care te simţi complet trezit. Nu este indicat să bei cafea atunci când eşti obosit, pentru că efectele ei nu vor fi cele aşteptate‟, a spus dieteticianul Tamar Samuels, potrivit huffpost.
Aceași teorie este susținută și de profesorul de nutriţie şi medicină, de la Universitatea din California, Zhaoping Li. Acesta spune că atât corpul cât și creierul uman nu funcționează mereu după același fus orar.
Deși cafeaua te poate trezi, corpul poate fi mai lent și fără energie, însă totul diferă de la o persoană la alta.
”Dacă foloseşti cofeina pentru a-ţi trezi creierul, nu înseamnă neapărat că şi restul corpului tău se află pe acelaşi fus orar. Cafeaua s-ar putea să te trezească, dar este posibil să te simţi mai lent, lipsit de energia dorită. Fiecare individ are ritmul său”, spune specialistul.
El recomandă de asemenea iubitorilor de cafea să o consume la ore diferite din zi, pentru a-și putea da seama care este momentul cel mai bun. Mare atenție însă, cafeaua nu trebuie consumată înainte de culcare. Poate provoca agitație, iar calitatea somnului va fi și ea afectată.