Mânâncă zilnic acest tip de murături! Renumitul medic Gheorghe Mencinicopschi a arătat ce efect minune au în organism mai ales în această perioadă

21 nov. 2021
Mânâncă zilnic acest tip de murături! Renumitul medic Gheorghe Mencinicopschi a arătat ce efect minune au în organism mai ales în această perioadă

Sezonul murăturilor a început deja, iar cum sărbătorile se apropie, cel mai probabil mulți dintre noi ne-am pregătit deja așa cum se cuvine. De asemenea, odată cu intrarea în perioada postului, opțiunile alimentare devin mai puține, însă asta nu înseamnă că murăturile trebuie să dispară de tot din peisaj.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi susține că perioada postului curăță mintea, dar și corpul. Poate fi considerată chiar și o cură de toxifiere, pentru că în general specialiștii recomandă o pauză de la carne.

Cel mai de preț aliment al postului sunt chiar murăturile, spune medicul, iar aici nu vorbim doar despre gogoșari, castraveți, ci și de alte legume sau fructe murate care se îmbogățesc într-o microfloră probiotică în urma acestui proces.

”Un aliment foarte valoros este reprezentat de murături. Astăzi este o mare confuzie. Mulți consideră că murăturile sunt, spre exemplu, castraveciorii sau gogoșarii în oțet. Murăturile sunt legumele și fructele puse la murat în saramură unde are loc un proces de fermentare. Astfel, legumele și fructele murate se îmbogățesc într-o microfloră probiotică, sănătoasă, la fel ca cea din iaurt, dar mult mai vastă!”, spune medicul, pentru România Tv.

Beneficiile neștiute ale murăturilor

Mai mult de atât, el a prezentat și motivele pentru care românii ar trebui să adauge în dieta lor, atât în perioada postului, cât și în restul anului murăturile. Sunt bogate în vitamina C, care protejează sistemul imunitar, în special în această perioadă și de asemenea, conțin și alte substanțe nutritive care acționează precum un scut de protecție asupra mucoasei gastrice.

Murăturile sunt bogate și în minerale de preț precum fier, calciu și potasiu, care ajută la consolidarea sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și asigură sănătatea aparatului vizual.

Dacă ești una dintre persoanele care uită să consume doza zilnică de apă recomandată, află că zeama de la murături este băutura ideală în asemenea situații. Ea te poate hidrata instantaneu datorită conținutului ridicat de sodiu și potasiu, electroliți pe care organismul îi pierde prin transpirație abundentă.

De asemenea, persoanele care se confruntă cu probleme ale ficatului trebuie să știe că murăturile au și o funcție hepatoprotectoare, scăzând toxicitatea de la nivelul ficatului. Mare atenție însă, aici se încadrează doar murăturile făcute în casă, neprocesate.