Se spune că gustul cafelei nu poate fi înlocuit de nimic altceva, iar marii iubitori de cafea pot confirma asta. Să nu neglijăm însă nici zațul care rămâne după o ceașcă fierbinte, căci are mai multe beneficii decât credeam.
Probabil ai mai auzit până acum câteva despre zațul de cafea. Este folosit în industria produselor de înfrumusețare corporală, dar și ca gomaj pentru ten. Curăță intens porii, te scapă de celulele moarte, iar specialiștii îl recomandă cu toată încrederea.
Pe lângă beneficiile externe pe care le are asupra pielii și a tenului nostru, mai sunt multe mistere pe care trebuie să le aflăm despre zațul de cafea. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Southern Queensland, zațul de cafea este foarte bun pentru slăbit și poate fi adăugat cu succes în diferite alimente.
Cercetătorii spun că el ar fi ingredientul secret care ajută intens la arderea grăsimilor, arată jurnalul The Federation of American Societies of Experimental Biology (FASEB).
Echipa de cercetare a fost condusă de profesorul Lindsay Brown, iar experimentele au fost realizate pe cobai. În urma rezultatelor, s-a constatat că dacă este consumat pe o perioadă de patru luni, zațul de cafea duce la o scădere în greutate. Mai mult de atât, s-a mai observat și o normalizare a glicemiei, a tensiunii arteriale, dar şi la o ameliorare a funcţiei hepatice.
Cercetătorii spun că atunci când este consumat regulat, zațul de cafea poate diminua inclusiv riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă şi atac cerebral.
Pentru a fi sigur de rezultate, profesorul Brown a mărturisit că a efectuat acest experiment nu doar pe cobai, ci și pe el însuși. Astfel, timp de patru luni de zile, cercetătorul a consumat pâine, dar și o linguriță de zaț de cafea uscată la cuptor, la o temperatură de la 60 de grade Celsius, timp de 1-2 ore. Rezultatul a fost unul surprinzător. Profesorul a reușit să slăbească, iar valorile tensiunii arteriale s-au normalizat.
”Pe lângă faptul că ar putea ajuta la scăderea în greutate, folosirea zaţului de cafea este o excelentă metodă de evitare a risipei alimentare. Doar în Sydney sunt aruncate peste 3.000 de tone de zaţ de cafea în fiecare an”, spune profesorul Brown.
Deși rezultatele studiului sunt încurajatoare, pentru că nu a fost realizat pe subiecți umani, studiul nu a fost omologat. Asta nu înseamnă însă că nu puteți încerca această metodă pentru a scăpa de kilogramele în plus.