Nu face această greșeală când pui varză murată! Se va înmuia în scurt timp. Mulți români nu realizează că așa strică tot

30 nov. 2021
Nu face această greșeală când pui varză murată! Se va înmuia în scurt timp. Mulți români nu realizează că așa strică tot
Sursa foto: Pixabay

Varza murată este aproape nelipsită din alimentația românilor, iar momentul când aceasta se pune de obicei la murat este luna octombrie. Vă spunem astfel ce greșeală trebuie să evitați pentru a vă bucura de un produs de calitate de sărbători.

Multe gospodine s-au confruntat cu probleme din cauza greșelilor atunci când au pus varza la murat. Aceasta se umple de mucegai, se va înmuia și inevitabil nu va mai avea același gust.

Ce pregătiri trebuie să facem

În primul rând trebuie să fim atenți atunci când alegem varza ce dorim să o punem la murat. Ideal aceasta trebuie să fie bine coaptă, albă și cu foi subțiri, iar căpățânile îndesate, pline, iar frunzele ferme, neatacate de insecte. Un aspect la fel de important pe care trebuie să-l avem în vedere este saramura, scrie VoxBiz.ro.

Trebuie să respectăm cantitățile potrivite: la fiecare 10 litri de apă adăugăm 500g de sare grunjoasă. De asemenea, varza trebuie tăiată drept de la cotor, se scobește înăuntru și se adaugă sare. Atenție mare cum o așezați în butoi. Mulți greșesc aici și nu pun varza cu cotorul în sus și verzele ies astfel moi. Este indicat să folosiți un butoi de stejar pentru a mura varza.

Rețeta perfectă pentru varza murată

Pentru a nu apărea mucegai deasupra verzei, aceasta trebuie să fie acoperită în totalitate de apă, iar temperatura din camera unde depozităm butoiul să nu fie prea ridicată. Atunci când verificăm și observăm totuși că s-a format mucegai, acesta trebuie îndepărtat și se lasă apoi ca fermentația să își urmeze cursul firesc.

Atunci când adăugăm varza în butoi mai punem hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru.

Totul trebuie apoi acoperit și lăsat 3 zile fără apă. După aceasta turnăm apă proaspătă și o dată la 3 zile trebuie pitrocită până se acrește (se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun). Pentru a fi siguri că varza rămâne acoperită punem deasupra niște teascuri, peste care se pune o piatră.

Dacă am făcut totul ca la carte, în aproximativ o lună vom avea varza murată perfectă și ne putem bucura de sărbători fericite în această iarnă.