Nu mai purtați această culoare! Este asociată cu moartea. Specialiștii spun că provoacă dezgust

02 dec. 2021
Nu mai purtați această culoare! Este asociată cu moartea. Specialiștii spun că provoacă dezgust

Probabil ați mai auzit până acum că fiecare culoare în parte transmite o emoție, fie că vorbim de una pozitvă sau negativă. Specaliștii au aflat însă că una dintre culorile pe care mulți o poartă este asociată cu moartea, ba chiar ajunge să provoace dezgust în ochii privitorului.

Specialiștii Institutului Pantone din Statele Unite ale Americii spun că o simplă culoare poate strica starea de spirit a unei persoane sau, de ce nu, îi poate însenina ziua. Mai mult de atât, culorile interferează și cu emoțiile, așa că de multe ori ne putem simți triști sau veseli aruncând o singură privire.

Iată că există și o culoare care poate provoca dezgust, dar și repulsie. Nu, nu este vorba despre culoarea neagră ci despre nuanța 448C, adică un ”maro închis plictisitor”, după cum spun specialiști.

Conform acestora, culoarea este asocită cu anumite cuvinte precum ”murdărie”, dar și ”moarte”, fiind considerată ”cea mai urătâ culoare din lume”.

Culoarea care transmite dezgust privitorului

Dacă vă întrebați cum s-a ajuns la o astfel de concluzie, ei bine, s-a întâmplat la finele anului 2000, atunci când guvernul din Australia era îngrijorat de numărul uriaș al fumătorilor din țară. La acel moment, autoritățile au cerut ajutorul mai multor agenții de publicitate pentru a găsi o culoare ”urâtă” care să fie pusă pe pachetele de țigări cu scopul de a descuraja populația să le mai cumpere.

Zis și făcut. Atât disignerii cât și cercetătorii au realizat un sondaj cu ajutorul a mii de persoane care a durat trei luni, iar surpriza a venit la final. Culoarea respinsă de marea majoritate a fost maro închis/ maro-gri Pantone 448C.

A durat mai mult însă până când rezultatele au fost aplicate. De abia în 2016, culoarea a fost folosită pe pachetele de țigări din mai multe țări, inclusiv din Europa, iar rezultatul a fost cel așteptat. Unele persoane au simțit o repulsie în fața culorii, drept urmare, numărul pachetelor vândute de țigări a constat la scurt timp o scădere.

Culoarea maro, cea mai ”urâtă culoare din lume”