Nu mai utilizați acest tip de ulei pentru prăjit! Transformă mâncarea într-un produs cu substanțe toxice! Milioane de români fac zilnic această greșeală

24 oct. 2021
Nu mai utilizați acest tip de ulei pentru prăjit! Transformă mâncarea într-un produs cu substanțe toxice! Milioane de români fac zilnic această greșeală
Sursa foto: Pixabay

Există diverse tipuri de ulei, unele mai sănătoase și recomandate de specialiști decât altele, dar ceea ce nu țin mulți cont este că depinde la ce mâncăruri le întrebuințăm. De multe ori, folosim un ulei care este mai sănătos într-un mod greșit, iar mâncarea rezultată este o bombă toxică. 

Este și cazul uleiului de măsline, care este în mod normal extrem de sănătos. Nu este doar încărcat cu acizi grași benefici și antioxidanți puternici, ci și un aliment de bază nelipsit din alimentația unora dintre cele mai sănătoase populații din lume.

Cu toate acestea, acesta nu este potrivit pentru gătit din cauza conținutului de grăsimi nesaturate. În acest caz este folosit deseori în mod greșit pentru pentru prăjit sau gătit. Însă acesta este recomandat doar pentru salate sau sosuri, în niciun caz pentru pus pe foc la temperaturi înalte.

Un alt ulei care nu este indicat este acela de cocos, care este mult prea gras pentru organism.

De ce nu este bine să-l folosim la gătit

Ei bine, uleiurile au puncte de ardere diferite și de la un anumit punct în sus încep să scoată un fum înecăcios și devin periculoase. Când sunt supraîncălzite, aceste uleiuri pot forma diferiți compuși nocivi, inclusiv peroxizi lipidici și aldehide, care pot contribui la formarea cancerului.

Atunci când folosim aceste uleiuri la gătit, ele eliberează anumiți compuși cancerigeni care pot contribui la formarea cancerului pulmonar atunci când sunt inhalate. Doar prin simpla prezență în bucătărie atunci când folosim aceste uleiuri ne putem face rău.

Dacă doriți să reduceți la minimum expunerea la compuși potențial dăunători și cancerigeni, ar trebui să gătiți numai cu grăsimi care sunt stabile la căldură mare. Pentru prăjit nutriționiștii recomandă uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan, uleiul din boabe de struguri sau uleiul de migdale.

Uleiul recomandat de specialiști

Pentru gătit este recomandat să folosim uleiul de floarea soarelui, care este la îndemâna oricui, iar prețurile sunt accesibile. Iar cel mai bun ulei pentru prăjit este acela de floarea soarelui de prima presă, dar nu trebuie folosit mai mult de maxim două ori.

Uleiul de porumb este recomandat și el de unii nutriționiști, dar mai multe cercetări recente, citate de VozBiz.ro îl prezintă drept factor care favorizează apariția diabetului.