Nu ține frigiderul în acest loc din bucătărie! Consumă curent electric dublu, iar factura ta la energie crește considerabil

31 oct. 2021
Nu ține frigiderul în acest loc din bucătărie! Consumă curent electric dublu, iar factura ta la energie crește considerabil
Sursa foto: nrd on Unsplash

Printre marii consumatori de energie în casa fiecăruia este și frigiderul, iar într-o gospodărie acesta poate ajunge și la 15% din consumul total de electricitate. Trebuie avut în vedere însă că un frigider poate să ajungă să consume mult mai mult dacă nu sunt respectate anumite chestiuni elementare, precum amplasarea acestuia.

Locul unde amplasăm frigiderul este foarte important, pentru că mediul din jurul său nu trebuie să fie foarte cald. După cum știm, acesta preia căldura de la alimente și o scoate afară, de aceea este important să avem grijă la anumite lucruri înainte de monta frigiderul în bucătărie.

Amplasarea frigiderului, foarte importantă

În general un frigider eliberează căldură în spate, pe jos și uneori în părțile laterale, în funcție de model, așa că este important ca în locul în care îl amplasăm să fie suficient spațiu pentru a permite ca acest aer cald să circule în mod liber. De altfel, mulți producători specifică în manualul de utilizare cât spațiu este necesar pentru fiecare frigider în parte.

Regula generală este însă aceea de a lăsa cel puțin 15 centimetri spațiu liber în jurul frigiderului, astfel încât căldura generată de motor și compresor să poată fi eliberată fără probleme. Un alt aspect care trebuie menționat este acela ca frigiderul să nu se afle în bătaia directă a razelor soarelui.

Dacă nu respectăm aceste reguli simple, consumul acestor aparte electrocasnice poate să crească substanțial pentru că vor funcționa mai mult timp pentru a menține alimentele reci la interior.

Consumul poate crește și cu 40%

De asemenea, nu este recomandat să folosim spațiul de deasupra frigiderului ca loc de depozitare, așa cum face multă lume. În plus, este de la sine înțeles că nu este bine să amplasăm frigiderul lângă o sursă de căldură, precum aragazul sau cuptorul cu microunde.

În general eficiența frigiderului va crește dacă îl păstrăm într-un loc bine ventilat. Ca exemplu, consumul de energie poate să fie și cu 40% mai mare dacă în încăperea în care acesta este amplasat temperatura urcă cu 5-6 grade Celsius. Acesta lucru înseamnă automat și o factura la electricitate mai mare, ceea ce nu este tocmai binevenit având în vedere creșterile de prețuri la energie din ultima vreme.