Ora perfectă pentru a merge la somn. Experții au descoperit când ne refacem cel mai bine organismul

23 oct. 2021
Ora perfectă pentru a merge la somn. Experții au descoperit când ne refacem cel mai bine organismul
Sursa foto: Pixabay

De multe ori suntem extrem de preocupați cu locul de muncă, familia și chiar cu momentele de relaxare. De multe ori, pentru a ne încadra în timpul limitat dintr-o zi sacrificăm un aspect foarte important: somnul. Dar acesta este vital pentru sănătatea noastră, atât mentală, cât și fizică. Care sunt orele la care ar trebui s mergem la somn în fiecare zi?

Potrivit unui studiu realizat în 10 țări, s-a ajuns la concluzia că ora medie de culcare este 23:40 în zilele lucrătoare și la 00:10 în weekend. Din date reiese că în timpul săptămânii majoritatea se odihnesc sub 7 ore, mai exact 6 ore și 50 de minute și 7 ore și 25 de minute în weekend. În seara de sâmbătă se înregistrează cea mai lungă durată de somn, cu o medie de 7 ore și 30 de minute.

De asemenea, orele de somn diferă în funcție de vârstă. Astfel, cei tineri cu vârsta între 20-24 de ani se culcă în medie la ora 12:20, în timp ce persoanele trecute de 60 de ani se duc la somn mult mai devreme, de la ora 23:23, în medie.

Ce beneficiu aduce ora potrivită de somn

Cel mai simplu motiv este acela că organismul tău se va odihni mai mult timp. Potrivit datelor Sleep Cycle, oamenii care se culcă la ora 22:45 tind să doarmă cu cel puțin o jumătate de oră mai mult decât cei care se culcă la ora medie de 23:39. Timpul pe care îl petreci în plus dormind ne îmbunătățește funcționare cognitivă, dar reduce și riscul unor alte probleme precum infecțiile, obezitatea, depresia sau boli de inimă, transmite National Institutes of Health.

Dormind mai mult, îți îmbunătățești funcționarea cognitivă și reduci riscul de infecții, obezitate, depresie, boli de inimă și alte probleme de sănătate, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

În general, copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții. Dr. Brandon Peters spune că școlarii ar trebui să meargă la somn între orele 20:00 și 21:00. În cazul adolescenților medicul aceștia ar trebui să doarmă începând de la orele 21:00-22:00, iar adulții ar trebui să se culce între 22:00 și 23:00

Chiar dacă ora de somn este importantă, trebuie să reținem că cel mai mult contează să avem un număr adecvat de ore de somn pe noapte. Dacă programul nu vă permite să respectați aceste ore, trebuie să vă asigurați că dormiți suficient în fiecare noapte.