Pentru ce categorie de persoane NU este obligatorie mască pe stradă, chiar și cu noile restricții! Legea este foarte clară

28 oct. 2021
Pentru ce categorie de persoane NU este obligatorie mască pe stradă, chiar și cu noile restricții! Legea este foarte clară
Sursa foto: Mika Baumeister on Unsplash

Din cauza ratei mare de infectare la nivel național, autoritățile au impus de luni noi restricții pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Deși regulile sunt stricte, anumite persoane sau anumite activități sunt exceptate de la unele norme de protecție, precum obligativitatea purtării măștii.

Restricțiile care au fost introduse luni prin Hotărârea de Guvern au intrat în vigoare și vor fi valabile pentru o perioadă de 30 de zile. De la această dată, certificatul verde a devenit obligatoriu pentru multe activități, iar masca de protecție va trebui să fie purtată și pe stradă. De asemenea, sunt introduse restricții de circulație pe timpul nopții, iar evenimentele private sunt interzise.

Restricțiile introduse de autorități

– Circulația persoanelor care nu s-au vaccinat și/sau nu au trecut prin boală în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este strict interzisă, cu anumite excepții (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.), pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere. Românii care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă la ei certificatul verde (pe hârtie sau format electronic);

– Toți agenții economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) au program până la ora 21:00;

– Românii care circulă după ora 22:00 trebuie să aibă la ei certificatul verde (pe hârtie sau format electronic);

– Toți agenții economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc.) au program până la ora 21:00.

Cine este exceptat de la unele restricții

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii, autoritățile au prevăzut o serie de excepții pentru anumite persoane.

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

– persoanele care sunt singure în birou;

– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

De asemenea, există o serie de excepții și în privința restricțiilor de circulație pentru persoanele care se deplasează în interes profesional, cele care se deplasează pentru asistență medicală, cei care se află în tranzit sau din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.