Planta care poate înlocui cu succes Nurofenul. Are același efect și are rezultate bune și în cancer. Ultima descoperire a cercetătorilor

07 nov. 2021
Planta care poate înlocui cu succes Nurofenul. Are același efect și are rezultate bune și în cancer. Ultima descoperire a cercetătorilor
Sursa foto: Pixabay

Potrivit unui studiu recent, frunzele unei banale plante ar putea fi la fel de eficiente ca ibuprofenul în reducerea inflamației și ar putea fi chiar folosite pentru a trata boli precum Parkinson și cancer.

Timp de secole, frunzele plantei Psychotria insularum, cunoscută local în Samoa sub numele de matalafi, au fost folosite în medicina tradițională pentru a trata inflamațiile asociate cu febră, dureri corporale, umflături, elefantiază și infecții respiratorii.

„Am fost sceptic la început, când am făcut primele cercetări”, a spus Seeseei Molimau-Samasoni, autoarea studiului și managerul diviziei de plante și tehnologii din cadrul Organizației de Cercetare Științifică din Samoa.

„A existat o mulțime de superstiții în jurul acestei plante, chiar și în medicina tradițională, dar am fost dornică să aflu dacă pot oferi merit științific medicamentelor tradiționale folosite de poporul samoan”, a spus ea, potrivit The Guardian.

Studiul va fi publicat în SUA

Concluziile lui Molimau-Samasoni și ale colegilor ei au fost revizuite și urmează să fie publicate în „Proceedings of the National Academy of Sciences” din Statele Unite.

Frunzele sunt tocate și sucul din acestea este apoi stors. Vindecătorii care folosesc metode tradiționale întrebuințează acel suc ca băutură pentru pacienții lor. Uneori, ei folosesc și frunzele pentru a freca pe o persoană care nu se simte bine sau pentru a le aplica pe o rană care are nevoie de vindecare. Molimau-Samasoni a recunoscut că a existat mult scepticism și ezitare față de medicina tradițională.

„Provocarea dintre medicina modernă și medicina tradițională constă în situațiile în care oamenii se concentrează doar pe un tip de medicament înainte de a căuta pe celălalt. Este și cazul unor oameni caută tratamente anticancer de la vindecătorii tradiționali, dar apoi se prezintă la spital prea târziu cu cancer aflat în faza a patra, când este prea târziu pentru ca medicina modernă să mai facă ceva”, a spus ea.

Este doar începutul pentru această plantă

Cercetătoarea spune că știe că mulți oameni cred că medicina tradițională este reprezentată doar de oameni care zdrobesc frunzele plantelor și le consumă doar pentru efectul placebo, dar amintește că medicina tradițională a adus contribuții semnificative în lumea farmaceutică modernă, un exemplu concret fiind aspirina.

În ceea ce privește planta matalafi, Molimau-Samasoni spune că vor trece probabil ani buni până când va fi disponibilă ca medicament aprobat. Ea crede că este doar începutul, nu doar pentru matalafi, ci şi pentru o cercetare mai amplă despre cum ar putea fi folosite astăzi medicamentele tradiţionale.