Poate crea vaccinul anti COVID-19 infertilitate? În ce condiții? Renumitul medic ginecolog, prof. dr. Radu Vlădăreanu explică foarte clar

29 oct. 2021
Poate crea vaccinul anti COVID-19 infertilitate? În ce condiții? Renumitul medic ginecolog, prof. dr. Radu Vlădăreanu explică foarte clar
Foto: Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Românii sunt foarte sceptici atunci când vine vorba de vaccinare. Încă ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea European ca procent de persoane care au ales să-și administreze unul dintre cele patru seruri autorizate. Motivul pentru care oamenii sunt atât de reticenți îl reprezintă informațiile false care au circulat atât la televizor, cât și în mediul online.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale românilor o reprezintă faptul că vaccinul anti COVID-19 ar crea infertilitate. Sunt și mulți preoți care au răspândit acest zvon complet fals.

Renumitul medic, prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România a explicat foarte clar cum stau lucrurile.

„Mitul că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu la Antena 3, arătând că studiile ulterioare nu au arătat acest lucru.

Este sigur va gravidele să se vaccineze?

Medicul recomandă ca gravidele să se vaccineze. Se protejează și pe ele, își protejează și fătul și nu există absolut niciun pericol. Din păcate, sunt puțini care se informează corect astăzi din cauza abundenței de știri false viralizate prin toate mijloacele mass media.

„E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, explică medicul ginecolog. Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României.

Deci, oricând înainte de naştere sau după, pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de COVID. Majoritatea studiilor arată că nu contează ce ser aleg femeile. În plus,vaccinul nu ajunge la făt, ci numai anticorpii. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu la Antena 3.