Sarea este un condiment aproape nelipsit de pe masa românilor și din bucatele preparate pentru că dă un gust mult mai bun mâncării. Se găsește în multe sortimente, de la banala sare de masă sau sarea de mare, până la celebra sare de Himalaya și presupusele sale beneficii. Realitatea este că între acestea nu este mare diferență.
De cele mai multe ori, românii preferă să aleagă sarea de mare în detrimentul celei de masă. Și asta în condițiile în care între cele două nu prea există diferență de compoziție, ci doar în modul de obținere, gust, culoare și textură.
În plus, este nevoie de o cantitate mai mare de sare de mare pentru ca mâncarea să aibă un gust bun.
Mai există și sarea roz de Himalaya, intens promovată ca fiind mai sănătoasă. În realitate aceasta nici măcar nu este din Himalaya. Sarea roz conține cristale de sare care au fost extrase din zonele apropiate de Himalaya, adesea din Pakistan. Aceasta are nuanța trandafirie din cauza urmelor de minerale, cum ar fi magneziu, potasiu și calciu. Sarea roz se găsește adesea sub formă de cristale mai mici în râșnițele de sare, sub formă de bucăți mari, roz sau portocaliu, în lămpile de sare de Himalaya și în pereții „camerelor de sare” de la spa-urile care promit o detoxifiere instantanee.
Studiile recente arată însă că miturile despre sarea roz de Himalaya nu sunt adevărate. În primul rând, nu există dovezi științifice pentru presupusele beneficii. Sarea roz are aproximativ același conținut de minerale precum sarea obișnuită și nu are vreun avantaj dovedit pentru organism.
„Celebra sare de Himalaya este cu dibăcie marketată și se vinde bine de tot, bașca promițând și ceva efecte terapeutice grație plenitudinii de minerale din ea. Numai că, ce să vezi, nu are nimic special. E rozalie, se extrage mai ales din Pakistan, are impurități și nu deține niciun efect terapeutic dovedit științific”, a transmis Dr. Vasi Rădulescu, pe Facebook.
Acesta spune că nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de ambalajele scumpe pentru că se poate consuma foarte bine și banala sare de masă, care are un preț mult mai avantajos.
„În rest, nu vă lăsați păcăliți de ambalajele superbe, de promisiunile goale, de prețurile piperate. Puteți consuma și sare banală, albă”, a adăugat el.