STUDIU OFICIAL. Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva COVID-19? Ce eficiență are de fapt doza 3

21 oct. 2021
STUDIU OFICIAL. Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva COVID-19? Ce eficiență are de fapt doza 3
Foto: hakan german from Pixabay

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech au anunțat, în urma unui studiu clinic, care este eficacitatea celei de-a treia doză a vaccinului odată cu administrarea sa. Anunțul vine în contextul în care mai multe țări au autorizat deja administrarea unei noi doze de vaccin pentru sporirea imunității. 

Studiul clinic a fost realizat de alianța Pfizer/BioNTech în rândul a 10.000 de persoane, care au vârsta peste 16 ani și arată o eficiență crescută. Potrivit acestui studiu, a treia doză din acest vaccin anti-COVID are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Eficient împotriva variantei Delta

Cele două companii au precizat că studiul clinic de fază 3 arată „o eficacitate relativă de 95,6%” şi „un profil de siguranţă favorabil”. Acesta a fost realizat în plin val patru al pandemiei de COVID-19, când varianta Delta a fost predominantă în noile infectări cu coronavirus.

De asemenea, cele două companii au transmis că rezultatele finale ale acestui studiu vor fi transmise autorităților de reglementare în cel mai scurt timp.

„Acestea sunt primele rezultate cu privire la eficiență ale unui studiu randomizat cu privire la un rapel al vaccinului Covid-19”, precizează cele două companii. Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat în această perioadă. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de aproximativ 53 de ani.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populația împotriva acestei boli”, a declarat Albert Bourla, director general al Pfizer, potrivit Agerpres.

Când se administrează a treia doză în România

Între timp, mai multe țări, printre care și România au început administrarea acestei noi doze de rapel pentru creșterea imunității persoanelor vaccinate, deoarece aceasta poate scădea după câteva luni.

În cazul țării noastre, a treia doză se poate administra doar dacă au trecut cel puțin șase luni de când persoanele respective au primit a doua doză de vaccin.

Specialiștii recomandă a treia doză în special categoriilor de persoane vulnerabile, precum cei trecuți de 65 de ani, cei care au boli cronice, personalului din centrele medico-sociale, angajaților din sănătate și învățământ și celor cu un grad mare de expunere.