Durerile de cap sunt extrem de enervante mai ales când apar în momente în care nu te poți relaxa. De multe ori apelăm la ajutorul medicamentelor pentru a ne ameliora durerile, însă doctorul Mitrea vine cu un truc mult mai rapid.
Durerile de cap au devenit o normalitate, însă de multe ori scăpăm din ochi faptul că durerile de cap pot reprezenta ceva mult mai grav. Unul din doi români suferă de cefalee, spune neurologul Dan Mitrea, care ne împărtășește care sunt cele mai frecvente cauze, simptome și boli ce pot ascunde o migrenă.
„Statistic vorbind, 70% din populaţia planetei va avea cel puţin un episod de cefalee în viaţă. Cauzele sunt multe, de la lipsa de somn, o cină copioasă, stres, până la consumul de alcool abuziv”, a spus dr. Dan Mitrea.
În cadrul emisiunii ”Sfat de sănătate” de la Antena 3, neurologul a mai precizat că durerile de cap diferă de la o persoană la alta.
”De obicei, durerea de cap, care este cea mai comună se numeşte cefalee de tensiune şi este ca o senzaţie de tensiune care apare de obicei la nivelul frunţii sau la nivelul tâmplelor, iar pacientul simte ca şi cum ar fi strâns de cap. Mai poate fi însoţită şi de stare de greaţă sau chiar vărsături.
Migrena este şi ea tot un fel de cefalee primară, dar este de gen pulsatil, adică persoana simte ca o pulsaţie, care poate fi pe jumătate de faţă sau jumătate de craniu. Acest tip de durere se asociază şi cu nişte fenomene mai particulare. Pacientul este deranjat de zgomote, lumină”, spune acesta.
Doctorul Dan Mitrea mai spune că mai există un fel de cefalee – claster – care este mai rară și care se manifestă printr-o durere în jurul ochiului care se asociază cu roșeața ochiului și lacrimație.
”Poate să fie şi o cefalee secundară, care ea în sine să fie de la o boală, cum ar fi o infecţie gripală. Poţi să ai durere de cap şi dacă ai avut o infecţie respiratorie sau o problemă digestivă sau poţi să ai inclusiv o cefalee dată şi de o leziune în cap, adică să ai o problemă la nivelul creierului şi să dea durere de cap„, a explicat medicul neurolog.
Medicul neurolog a spus că atunci când cunoaștem o durere de cap am putea lua analgezice ușoare sau chiar cafea.
„Dacă este o durere pe care o ştim de mult şi respectă acelaşi tipar, adică că am mai avut aceste dureri de când eram mai tineri şi ştim că apare atunci când nu dormim suficient, când avem o cină copioasă sau când consumăm alcool, putem să încercăm analgezice uşoare, cum ar fi aspirina, paracetamolul sau chiar o cafea”, spune acesta la Antena 3.