Te simți rău și nu știi de ce? Ai putea avea lipsă de magneziu. Care sunt primele simptome care arată că ai acest deficit

01 nov. 2021
Te simți rău și nu știi de ce? Ai putea avea lipsă de magneziu. Care sunt primele simptome care arată că ai acest deficit
Sursa foto: Pixabay

O problemă de sănătate de multe ori ignorată este aceea a deficitul de magneziu. Aceasta poartă numele de hipomagnezemie și în unele cazuri este diagnosticată târziu pentru că semnalele apar doar în cazul în care nivelul acestui mineral a scăzut drastic.

Deficitul de magneziu poate să apară în cazul unor probleme medicale, precum diabetul, absorbția slabă, diareea cronică, boala celiaca și sindromul oaselor flămânde. Anumite persoane sunt chiar predispuse la un deficit de magneziu, printre acestea fiind și cei care suferă de alcoolism sau au o alimentație precară.

Pot apărea câteva simptome timpurii prin care organismul dă un semnal că avem o lipsă de magneziu. Printre acestea se numără vărsăturile, greața, oboseala, pierderea poftei de mâncare și slăbiciunea.

Importanța magneziului pentru organism

Rolul magneziului în organism este esențial în anumite procese precum producerea energiei, structura oaselor și a dinților, funcționarea mușchilor, funcționarea sistemului nervos, replicarea ADN-ului și sinteza ARN-ului și a proteinelor.

Cei care ajung să aibă un deficit de magneziu pe termen lung pot întâmpina probleme de funcționare a nervilor și mușchilor, sistemului digestiv și creierului.

În cazul celor tineri, poate cauza probleme de dezvoltare osoasă și din această cauză este esențial să luăm magneziu în copilărie, atunci când oasele sunt în plin proces de dezvoltare. Pentru persoanele în vârstă lipsa de magneziu poate crește riscul de osteoporoză și fracturi.

Când și cine trebuie să ia suplimente

Suplimentele de magneziu sunt recomandate persoanelor care suferă de o afecțiune care blochează absorbția unei cantități suficiente din acest mineral. Medicii recomandă, de asemenea, celor care au trecut de 60 de ani să ia suplimente pentru că absorbția se reduce odată cu vârsta.

Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că suplimentele trebuie luate numai după ce avem mai întâi o discuție cu un medic. Acesta trebuie să se asigure că suplimentul respectiv nu interferează cu niciun alt medicament pe care îl luăm de obicei. În plus, s-a dovedit că suplimentele de vitamine și minerale administrate fără să fie necesare nu au avut niciun efect și în unele cazuri pot provocat probleme.