Vitaminele pe care Mihaela Bilic ni le recomandă în această perioadă. Sporesc imunitatea și ne protejează de răceală și gripă

06 oct. 2021
Vitaminele pe care Mihaela Bilic ni le recomandă în această perioadă. Sporesc imunitatea și ne protejează de răceală și gripă
Sursa foto: Pixabay

Vitaminele sunt o soluție ieftină pentru a ne spori imunitatea în sezonul rece. Nutriționistul Mihaela Bilic le recomandă pentru a ne proteja de răceală și gripă și, de asemenea, atrage atenția asupra alimentației pe care o adoptăm în această perioadă.

Cu ajutorul vitaminelor, nutriționistul spune că ne putem întări sistemul imunitar pentru sezonul rece și ne protejăm astfel de răceli și gripe, care sunt frecvente în această perioadă. Mihaela Bilic spune că sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime, iar pe de altă parte sunt cele care se dizolvă în apă. De asemenea, ea spune că nu trebuie să exagerăm însă cu aceste suplimente.

„Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezența lor. Ele sunt antioxidante. Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic, potrivit România TV.

Alimentația și stresul au un rol important

Nutriționistul atrage atenția și în privința alimentației și stresului care sunt aspecte importante pentru sistemul nostru imunitar. De asemenea, chiar dacă avem o alimentație sănătoasă în general, Mihaela Bilic spune că suplimentele sunt necesare uneori, mai ales dacă am urmat un tratament cu antibiotice.

Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără. Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic.

Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată, mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar. Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului.

Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a mai declarat Mihaela Bilic.