Cum se prepară cafeaua perfectă, simplu, acasă! Trucul folosit de chef Cătălin Scărlătescu

15 ian. 2022
Cum se prepară cafeaua perfectă, simplu, acasă! Trucul folosit de chef Cătălin Scărlătescu

Cafeaua este una dintre cele mai căutate băuturi, ea fiind potrivită și pentru zilele reci, cât și pentru cele calde. În timp ce unii o preferă cu diferite siropuri și frișcă, alții au rămas tot la metoda clasică – cafea la ibric.

Dacă ești un împătimit al cafelei la ibric sau dacă uneori vrei să schimbi gustul acesteia, chef Cătălin Scărlătescu are un truc pentru ca aceasta să iasă cât mai delicioasă. Juratul de la emisiunea „Chefi la cuțite” a învățat acest truc chiar de la o turcoaică.

Chef Cătălin Scărlătescu le-a dezvăluit colegilor lui de platou acest truc atunci când chef Florin Dumitrescu s-a dat de gol și a spus că nu știe să facă una dintre cele mai apreciate cafele – cea turcească la ibric.

În acest context, chef Cătălin Scărlătescu i-a spus că pentru a face cafea turcească la ibric trebuie să pui mai întâi apa la fiert și se adaugă câte o linguriță de zahăr pentru fiecare ceașcă de cafea pe care urmează să o bei sau să o savurezi împreună cu prietenii.

Ulterior, pentru fiecare ceașcă ce urmează să fie servită se adaugă câte două lingurițe de cafea și se lasă la fiert. Apoi, când începe să dea în clocot, se varsă sau se pune o lingură cu caimac în fiecare ceașcă.

În final, se toarnă cafeaua turcească în ibric și se savurează.

Cafeaua ajută la slăbit

Tot despre cafea a vorbit și medicul nutriționist Mihaela Bilic, care a precizat că această băutură delicioasă ajută la slăbit.

„Cafeaua și silueta. Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și tubul digestiv – mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.

Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!

Și nu în cele din urmă cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame. Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă”, a precizat Mihaela Bilic.