Aplicația care înlocuiește perfect WhatsApp. Cine este românul care a inventat-o?

07 oct. 2021
Aplicația care înlocuiește perfect WhatsApp. Cine este românul care a inventat-o?
Sursa foto: Jeremy Bezanger on Unsplash

Telegram și Twitter au fost luate cu asalt luni seară atunci când WhatsApp și Facebook au avut probleme de funcționare pentru mai multe ore. Peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume și-au făcut cont pe Telegram, cu această ocazie. Trebuie însă să știți că există alternative la aceste populare aplicații, una dintre acestea fiind chiar o aplicație românească. 

Aplicația se numește Wispr și se vrea a fi concurentul principal al popularei aplicații de mesagerie WhatsApp. CryptoDATA, care se află în spatele acestei aplicații este o companie cu capital 100% românesc și este, potrivit reprezentanților ei, un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain.

Toate datele sunt criptate

„Wispr este o aplicație creată în România, de către o echipă românească. Este rezultatul unei munci de 4-5 ani de zile, timp în care am patentat un protocol de comunicații securizate. Plecând de la acesta, transmisiunea de date între două sau mai multe dispositive se efectuează fără a mai fi nevoie de un server terț”, a explicat Ovidiu Toma, cofondatorul aplicației Wispr.

Compania CryptoDATA, care a lansat Wispr susține că aplicația beneficiază de criptare pentru mesaje, transferuri de fișiere, apeluri și conferințe video, toate fiind integrate în aplicație, care folosește tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). De asemenea, pe pagina de internet a aplicației se menționează faptul că interacțiune cu ceilalți utilizatori este protejată și nimeni, inclusiv compania din spatele Wispr, nu vă poate asculta apelurile, nu vă poate citi mesajele sau nu vă poate compromite fișierele transferate.

Panică mare luni seară

Amintim că, atât Facebook, cât și WhatsApp și Instagram au picat pentru mai multe ore luni seară, ceea ce a produs oarecum panică printre internauți, inclusiv în România. Problema a fost una generală, la nivelul întregului glob, fiind de altfel cea mai amplă întrerupere din istorie.

Downdetector, o platformă care monitorizează întreruperile, a înregistrat aproape 80.000 de reclamații pentru WhatsApp și peste 50.000 pentru Facebook într-un timp record.

Facebook a mai avut parte de o întrerupere semnificativă în anul 2019, atunci când o eroare tehnică a afectat site-ul timp de 24 de ore. Atunci nu au fost însă afectate și celelalte platforme. În total, WhatsApp, Facebook, Messenger și Instagram au zilnic în medie 2.7 miliarde de utilizatori.